AG report: De overstap op Vista: Het logische vervolg op Windows XPDe
De adviesgroep telt 350 medewerkers.
De voormalige overheidsdienst is vorig jaar afgeslankt tot een ‘platte’ organisatie die snel en flexibel op vragen van klanten wil kunnen reageren. De klanten zijn schoolbesturen, overheden en onderwijsinstellingen die begeleiding nodig hebben. Daarnaast heeft de CED-Groep een grote ontwikkelafdeling die lesmaterialen en educatieve software ontwerpt.
Volgens Wim Steehouwer, één van de twee IT-beheerders, wil de CED-Groep innovatief zijn “door alles uit automatisering te halen wat er in zit.” Een voorbeeld daarvan is de Qtek-smartphone die alle medewerkers vorig jaar hebben gekregen. Ze kunnen er niet alleen mobiel mee bellen maar ook e-mailen, websurfen, documenten en spreadsheets openen en bewerken, en sinds kort ook met de TomTom-applicatie navigeren.
Kennisdomeinen
De CED-Groep is verder vernieuwend bezig met een Microsoft SharePoint-server. Medewerkers zijn ingedeeld in units en zogenaamde kennisdomeingroepen. Steehouwer: “We proberen de mensen zoveel mogelijk samen te laten werken. Via SharePoint kan men informatie centraal opslaan, beheren en met elkaar delen.” Ook de migratie naar Windows Vista past volgens Steehouwer in het streven om IT zo goed mogelijk in te zetten.
De automatisering is grotendeels uitbesteed aan Knoworries, een kleine IT-dienstverlener uit Nieuwegein die is gespecialiseerd in netwerkbeheer voor het midden- en kleinbedrijf.
Knoworries gaf ook de aanzet tot het besluit van de CED-directie om vroeg betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Windows Vista. Account manager Bas Nieuwenhuizen: “Microsoft vroeg ons begin 2006 mee te draaien in hun Technology Adoption Programma - Rapid Deployment (TAP-RD) en of we ook klanten hadden die mee wilden doen. De CED-Groep bleek zeer geïnteresseerd.”
Microsoft stelde voor het TAP-programma – dat bedoeld is om partners en klanten vroegtijdig kennis te laten maken met nieuwe technologie – twee laptops, twee tablet-pc’s en twee desktop-pc’s en diverse ‘builds’ (tussentijdse versies) van Windows Vista beschikbaar.
De test-pc’s worden zowel bij Knoworries als de CED-Groep gebruikt om Vista te leren kennen. Bij het testen en straks het implementeren loopt Knoworries met opzet een stapje voor op de klant. “Zo hoeven we niet twee keer hetzelfde te ontdekken”, legt Nieuwenhuizen uit.
Applicatietests
In eerste instantie is Vista bij de CED-Groep aan de tand gevoeld door de beide IT-beheerders op de twee door Microsoft uitgeleende laptops. Hierbij zijn meteen al zoveel mogelijk applicaties getest op compatibiliteit. “De meest voor de hand liggende storingen en problemen waren daardoor al bekend vóór het ingaan van de volgende fase”, aldus Nieuwenhuizen.
Die volgende fase bestaat uit een ‘pilot’ met een bredere groep van ongeveer een dozijn eindgebruikers. Het betreft medewerkers op verschillende locaties en met uiteenlopende functies. Deze pilot zal in de loop van maart zijn afgerond, verwacht Steehouwer. Als alles goed gaat, moet Windows Vista vervolgens nog voor de zomervakantie over de hele organisatie zijn uitgerold.
De CED-Groep beschikt over een machinepark van tegen de 400 pc’s, waarvan 10 tot 15 procent laptops. De oudste computers – enkele tientallen – zijn Compaqs met een 350 MHz-processor. Maar aan de andere kant van het spectrum zijn ook recente HP-modellen met een Core Duo-processor van 3 GHz in gebruik.
Windows Vista stelt hogere eisen aan de hardware dan Windows XP Professional met Service Pack 2, waar de CED-Groep nu mee werkt. Toch is besloten vooralsnog geen nieuwe pc’s neer te zetten maar Vista te installeren op de bestaande apparatuur. Zonodig zal wel het werkgeheugen worden uitgebreid. Steehouwer: “De meeste pc’s hebben nu 256 MB intern geheugen. Vista draait soepeler op 512 MB.”
Opwaardering van de grafische kaart in de pc’s wordt achterwege gelaten. Dit betekent dat de meeste medewerkers alleen de standaard grafische interface kunnen gebruiken en niet de veelbesproken nieuwe Aero-interface. Voor CED-Groep is dat vooralsnog geen groot gemis. Nieuwenhuizen: “Het is niet zo dat de medewerkers handenwringend zitten te wachten tot ze eindelijk over Flip 3D kunnen beschikken.”
Meegaan
Wat zijn dan wel aansprekende voordelen van Vista? IT-beheerder Steehouwer: “Om te beginnen denk ik dat je als bedrijf ‘mee moet gaan in de stroom’. Het is een logische stap om vanaf Windows XP te kiezen voor Vista, net zo goed als we indertijd van Windows 98 zijn overgestapt op XP. Al is het alleen maar omdat XP op een gegeven moment ophoudt te bestaan.” Hij voegt eraan toe niet te verwachten dat Vista een verschil van dag en nacht zal maken. “Windows XP draait gewoon goed, nog steeds.”
Ook Nieuwenhuizen beaamt dat ontevredenheid over het huidige platform geen reden was om ijlings Windows Vista te omarmen. “Als Windows XP aan alle kanten had gefaald, hadden we dat anders opgelost, met software van een derde partij of wat dan ook.”
Voordelen
Toch ziet Steehouwer wel degelijk functionele voordelen in Vista, waaronder de verbeterde stabiliteit en beveiliging. “De mensen hier werken voornamelijk met vertrouwelijke documenten. Er worden bijvoorbeeld veel toetsen en psychologische tests afgenomen. Die gegevens moeten goed beveiligd zijn.”
Als IT-dienstverlener ziet Knoworries bovendien voordelen op het gebied van beheer. “Het hele management en de monitoring zijn in Vista een stuk verbeterd ten opzichte van Windows XP. Dat maakt voor ons het opsporen en verhelpen van storingen en problemen, evenals het ondersteunen van eindgebruikers, een stuk makkelijker”, verwacht Nieuwenhuizen. Hij meent verder dat een bedrijf kansen zou laten liggen door te wachten tot een nieuw platform als Vista ‘mainstream’ is geworden.
CED-Groep maakt overigens gebruik van het Software Assurance-licentieprogramma van Microsoft, dat recht geeft op nieuwe versies van Windows en Office. Hiervoor zijn relatief voordelige onderwijslicenties ingekocht. Dat maakt het makkelijk zonder grote financiële offers op Vista over te gaan.