Internet Explorer maakt inhaalslag, maar Firefox houdt voorsprong
De browser van Mozilla, een organisatie zonder winstoogmerk, heeft tot voor kort sterk aan populariteit gewonnen maar moest recentelijk weer wat terrein prijsgeven. Volgens recente cijfers van OneStat heeft Internet Explorer nu een marktaandeel van 85,9 procent, vergeleken met 83,1 procent in juli.
Tegelijk daalde het aandeel van Firefox van 12,9 naar 11,5 procent, mede doordat al sinds april bètaversie 2 van IE7 beschikbaar was.
Microsoft voegt in IE 7 een aantal functionaliteiten toe die grotendeels al in de vorige versie 1.5 van Firefox zaten. Een van de bekendste voorzieningen is ‘tabbed browsing’, het bekijken van meer webpagina’s tegelijk via tabbladen zonder dat een lawine van openstaande vensters ontstaat.
Een andere lang verwachte toevoeging is die van RSS-nieuwskanalen. Internet Explorer biedt nu ook bescherming tegen het hengelen naar persoonlijke gegevens (‘phishing’).
Versie 2.0 van Firefox is sinds dinsdag verkrijgbaar in versies voor Windows, Linux en het MacOS van Apple. De browser heeft een nieuw ‘opgeruimd’ gebruikersinterface met afgeronde, glanzende knoppen. De ontwerpers van Mozilla hebben veel nadruk gelegd op aanpasbaarheid aan de wensen van de gebruiker. Firefox 2 moet verder meer bescherming bieden tegen praktijken als phishing. Firefox raadpleegt hiervoor een zwarte lijst van websites die ieder halfuur wordt geactualiseerd.
Net als IE 7 biedt Firefox 2 nu de mogelijkheid ieder tabblad met een afzonderlijke knop te sluiten. In Firefox 1.5 was er slechts één sluitknop die telkens alleen het laatst bekeken tabblad afsloot. Er is cognitief onderzoek bij de NASA aan te pas gekomen om te bepalen dat deze methode minder verwarring oplevert en sneller werkt.
Een extra snufje in Firefox 2 is dat de gebruiker een gesloten tabblad kan heropenen, waarbij bijvoorbeeld ook alle ingevulde gegevens in een webformulier worden hersteld. De nieuwe versie kan automatisch terugkeren naar de laatst bekeken pagina als de computer door een systeemfout opnieuw moet worden opgestart (‘session restore’). Nieuw is ook een voorziening genaamd Live Titles waarmee websites automatisch nieuwe informatie kunnen toevoegen aan bookmarks.
Op de dag van de introductie meldde IT-beveiliger Secunia dat ‘het eerste beveiligingslek’ in IE 7 zou zijn ontdekt. Het blijkt te gaan om een al bekende zwakke plek in Outlook Express die ook via oudere versies van IE kan worden uitgebuit.
Opmerkelijk is dat Microsoft ook Firefox-gebruikers aanmoedigt om IE 7 te installeren, met de belofte dat zijn browser niet automatisch als standaard zal worden ingesteld. Om piekbelastingen van zijn distributieservers te voorkomen, biedt Microsoft IE 7 in het kader van zijn automatische updateservice stapsgewijs aan verschillende groepen van gebruikers aan. Zowel Firefox 2 als IE 7 is gratis verkrijgbaar.