Internet weerstaat terreuraanslag
Dat stellen de onderzoekers Hyun Kim en Morton O’Kelly van de Ohio State University en Changjoo Kim van de Minnesota State University. Zij verfijnden onderzoek dat in 2003 werd uitgevoerd.
Toen werd in de simulaties uitgegaan van de situatie dat een stedelijk internetknooppunt volledig geïnactiveerd werd. Dat is volgens de onderzoekers niet erg aannemelijk omdat elk knooppunt weer een subnetwerk heeft van verbindingen tussen netwerkaanbieders. Deze netwerkaanbieders hebben onderling uitwisselingsovereenkomsten (peering) waarbij taken worden overgenomen wanneer een van de providers in de problemen komt.
De onderzoekers bouwden voor dit onderzoek een simulatie van vijf grote ‘backbone’-providers en drie grote internetuitwisselpunten. Dit diende als simplificatie van het nationale netwerk dat de basis vormt voor internet in de Verenigde Staten.
Veerkracht
Zij bootsten vervolgens ernstige storingen in verschillende delen van het netwerk na om te zien wat er gebeurde met de verbindingskwaliteit tussen verschillende paren van twee steden. In totaal bestudeerden zij 946 paren. In de meeste gevallen konden rustig twaalf of meer knooppunten nagenoeg uitvallen zonder effect op de verbindingskwaliteit. Soms was echter de uitval van één node voldoende om het verkeer tussen een stedenpaar te storen. Maar voor elk kwetsbaar stedenpaar ging het weer om een andere kritische node. Omdat de onderzoekers werkten met een sterk vereenvoudigd model van het internet is het werkelijke internet nog veel veerkrachtiger omdat het aantal alternatieve verbindingen voor een gestoord knooppunt in het echte internet vele malen groter is. O’Kelly concludeert daarom dat het internet goed bestand is tegen onopzettelijke schade aan het netwerk of door terroristische acties.