Kritiek op maker van Linux is slag in de lucht
Minix is een op de Unix-kernel lijkend mini-besturingssysteem - met een geheel eigen code - dat voor Tanenbaum een goed middel bleek om zijn studenten de ins en outs van een besturingssysteem te leren, zodat ze geen dure Unix-licentie hoefden aan te schaffen. Tanenbaum deed volgens AdTI drie jaar over het ontwikkelen van Minix, dus kan Torvalds dat nooit in ‘een zesde van die tijd’ gedaan hebben. Conclusie: Torvalds moet wel delen van de code hebben gekopieerd. Eerdere aantijgingen van die orde door SCO zijn door Torvalds al uitvoerig weerlegd.
AdTI-voorzitter Kenneth Brown heeft gesproken met onder andere Richard Stallman en Andrew Tanenbaum. Dat de laatste aangeeft dat Torvalds veel ideeën uit Minix overnam, lijkt voor Brown genoeg reden te zijn geweest om te concluderen dat Torvalds plagiaat pleegde.
Tanenbaum laat op zijn eigen website weinig heel van de conclusies van Brown. Die kwam hem eind maart interviewen ‘voor een boek over de geschiedenis van Unix’, maar bleek nauwelijks het voor de hand liggende huiswerk te hebben gedaan en eigenlijk nog helemaal niets over de geschiedenis van Unix te weten. En vragen over wie zijn instituut financiert (SCO?, Microsoft?), deed hij drie maal af met de mededeling ‘We hebben meerdere financieringsbronnen’. Tanenbaum denkt zelfs even met ‘een spion van SCO’ van doen te hebben.
In zijn uitvoerige reactie somt Tanenbaum vijf individuen of kleine teams op die eerder in korte tijd op Unix lijkende besturingssystemen hebben ontwikkeld. Zo zagen Unics, Coherent, Tunis en XINU het licht, allemaal zonder code over te nemen, maar wel uiteraard met gebruik van ideeën die al bestonden. Ook Torvalds ging zo te werk. Het bewijs dat die zijn eigen code ontwikkelde is het feit dat hij volgens Tanenbaum ‘een zootje maakte van het ontwerp’, door de kernel te groot en te monolithisch te maken.
De stelling van Brown/AdTI dat ‘mensen al dertig jaar proberen een Unix-achtig systeem te bouwen en daarin maar niet slagen’, is dan ook baarlijke nonsens, concludeert Tanenbaum.
Het feit dat Microsoft heeft bevestigd de activiteiten van AdTI mede te financieren, is door de open-sourcegemeenschap alom uitgelegd als een nieuwe aanval op het succes van Linux. Maar de vraag ‘wíe heeft wát geschreven’ is wel degelijk relevant in het licht van deze aantijgingen en de rechtszaak die SCO tegen onder andere IBM heeft aangespannen. Open Source Development Labs (OSDL), het consortium van IBM, CA, HP, Hitachi en anderen, propageert een nieuw systeem voor het volgen en documenteren van veranderingen en uitbreidingen op de Linux-kernel, dat twijfel over de herkomst van code vrijwel zal wegnemen. Linus Torvalds is medewerker OSDL. Via een ‘Developer’s Certificate of Origin’ worden originele Linux-bijdragen blijvend toegeschreven aan de juiste ontwikkelaars.