Patstelling binnen NEN over Office Open XML
”
Commissie
De afgelopen maanden hebben vertegenwoordigers van Microsoft, SUN Microsystems, IBM, Macaw, Infosupport, onderwijs-ict-dienstverlener Surf, Vrijschrift, Kennisnet en de Internet Society Nederland een paar maal bij het NEN vergaderd over OOXML. De commissieleden leverden afgelopen maandag hun argumenten voor of tegen de standaard in bij het NEN-secretariaat. Leenaars, directeur van de Internet Society Nederland, is zelf tegenstander van OOXML: “De specificatie schendt verschillende andere ISO-standaarden en is incompleet. Ze verwijst naar oudere applicaties van Microsoft, maar houdt de precieze beschrijving daarvan gesloten. Dat is geen standaard, dat is slecht werk.” Leenaars ziet de stemming bij de ISO als een beslissende veldslag. “Mislukt OOXML, dan krijgt Microsoft heel wat minder marktmacht. Dat zou ik geen onwenselijke uitkomst vinden.”
Ook commissielid namens SUN Microsystems Aad Koppenhol legt een verband tussen OOXML en Microsoft’s marktmacht. “Het gaat om een miljardenmarkt. De tijd van binaire bestandsformaten is echter voorbij. Microsoft zou zich moeten realiseren dat het zijn deel van de koek inmiddels wel op heeft.” Zover is het bedrijf nog niet, weet hij. Dat blijkt volgens hem uit een volgende standaard waar Microsoft mee bezig is, XML Paper Specification, een concurrent voor Adobe’s gedeeltelijke ISO-standaard Portable Document Format. Sun is desondanks geen onverbiddelijke tegenstander van OOXML. Wel heeft Koppenhol heeft bij NEN bezwaren ingeleverd. “Niemand kan tegen een verzoek om een standaard zijn. Deze specificatie is echter onleesbaar en had nooit zo ingeleverd mogen worden.” OOXML meteen afserveren gaat Koppenol echter te ver. De wereld is volgens hem gebaat bij één documentstandaard en hij zou graag zien dat OOXML samensmelt met Open Document Format, sinds mei vorig jaar een ISO-standaard.
Ongepaste beloning
Hans Bos, voor Microsoft verantwoordelijk voor open-sourcebeleid, verdedigt het voorstel. OOXML voorziet in een andere behoefte in de markt. “We zijn niet tegen ODF, dat is een prima standaard. Wij vinden dat er daarnaast ruimte is zijn voor OOXML.” Bosconstateert dat OOXML feitelijk al een standaard is sinds de ECMA het bestandsformaat canoniseerde. Het vaakgenoemde bezwaar dat de specificatie beschrijft hoe om te gaan met documenten die zijn gemaakt in oudere Microsoft-programma’s maar nalaat hierover de nodige details prijs te geven, snijdt volgens hem geen hout. “OOXML noemt gewoon wat applicatienamen, maar in plaats daarvan kunnen ook andere namen worden ingevuld. Die formaten zijn echter niet vereist. Met de kwaliteit van de specificatie heeft dat bezwaar weinig te maken. ODF schrijft vergelijkbare dingen voor. Dat uitleggen wil in de commissie wel eens helpen.”
Hij hoopt dat de NEN-commissie in september wél tot een mening komt. “Het gaat om de kwaliteit van de specificatie, niet om de populariteit of commerciële belangen.” Bos is bezorgd over de rest van het ISO-proces. “Er wordt door de Foundation for a Free Information Infrastructure, een Europese open-sourceorganisatie, al 2500 euro uitgeloofd voor wie hen als beste kan overtuigen dat OOXML geen standaard moet worden. Dat is ongekend en ongepast.”
Maatschappelijk
Eén van Microsoft’s medestanders in de commissie is Jan Bakker, directeur van onderwijssoftwareleverancier Surfdiensten. Bakker vertegenwoordigt tevens Surf. Bakker noemt het van groot maatschappelijk belang dat de standaard er komt. “Microsoft wordt namelijk heel breed ingezet in de onderwijskolom.” Bakker prijst de bereidwilligheid van Microsoft om aan de ingebrachte bezwaren tegemoet te komen. “De twee standaarden doen ongeveer hetzelfde, maar ik betwijfel of ODF wel past bij de Microsoft-toepassingen. OOXML kan dat beter. Logisch dus dat er twee standaarden zijn, al was het net als bij elektriciteit wel handig als uit elk stopcontact hetzelfde voltage kwam.”