‘VS moeten controle over internet opgeven’
De meeste aandacht ging echter uit naar panelsessies zoals ‘Critical Internet Resources’.
Verschillende landen, zoals Rusland, China, Iran en Brazilië en andere, blijft het een doorn in het oog dat de Verenigde Staten een belangrijke vinger in de pap hebben bij de toewijzing en het beheer van topdomeinnamen. Daarmee heeft de Amerikaanse overheid indirect zeggenschap over wat er op internet gebeurt.
Het thema was een belangrijk discussieonderwerp op de topontmoeting van de Verenigde Naties twee jaar geleden in Tunis. Destijds kwamen de gedelegeerden er niet uit. Als compromis werd besloten de situatie te handhaven en gedurende vijf jaar jaarlijks het Internet Governance Forum te organiseren voor verdere uitdieping van dit en andere beheergerelateerde thema’s. Op de bijeenkomst vorig jaar in Athene kwam het ‘zeggenschap’-thema echter nauwelijks aan bod. De critici van het huidige organisatiemodel bedongen daarom dit jaar sessies die volledig waren gewijd aan dit onderwerp. “Het internet is transnationaal. Het netwerk kan dus niet onder de autoriteit van een land of zelfs van enkele landen vallen”, betoogde de Braziliaanse minister van Cultuur en sambazanger Gilberto Gil op de openingsdag van het evenement.
De structuur van de ICANN (Internet Cooperation for Assigned Names and Numbers) als multinationale organisatie is volgens velen een goede ontwikkeling, maar dan moet het vetorecht van de VS of welke andere overheid uit de organisatie verdwijnen. Bij critici van dat idee leeft de vrees dat vervolgens de Verenigde Naties een belangrijke vinger in de pap krijgen waardoor politieke thema’s de besluiten van ICANN beïnvloeden en censuur zijn intrede kan doen. Er zijn slechts verwijdering van een paar letters in de database nodig om alle websites van een land onbereikbaar te maken.