Overslaan en naar de inhoud gaan

4 jaar cel geëist tegen Nederlandse webwinkelbouwer

Een 38-jarige man uit Eindhoven moet van het Openbaar Ministerie vier jaar gevangenisstraf krijgen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat is de straf die hij vorig jaar ook al had gekregen van de rechtbank in Leeuwarden, maar daartegen was hij in beroep gegaan. "Zijn werkwijze was professioneel en geraffineerd, met daarbij een totaal gebrek aan empathie voor zijn slachtoffers", aldus de officier van Justitie in hoger beroep.
online winkelen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De man wordt verdacht van grootschalige internetoplichting en identiteitsfraude. Deze misdaden zou hij hebben gepleegd via zijn werk: het opzetten van webshops voor bedrijven. In de door hem gebouwde online-winkels verborg hij code waarmee hij tussen 2012 en 2016 inloggegevens van klanten wist te achterhalen. Voor sommige van deze webwinkels verzorgde de verdachte ook het beheer.

Accountkaping en bestellingen

Het gaat om enkele duizenden accounts van nietsvermoedende webwinkelklanten. "Omdat veel mensen één inlognaam en wachtwoord gebruiken, kon hij binnendringen in de klantenaccounts van die klanten bij andere webshops. Deze accounts heeft hij gebruikt om frauduleuze bestellingen te plaatsen", stelt het Openbaar Ministerie (OM). Deze bestellingen, bij bijvoorbeeld Bol.com, op andermans naam leverden producten op die de man weer doorverkocht.

Via die toegang tot accounts van webwinkelklanten heeft de verdachte volgens het OM nog verdere fraude gepleegd, via Facebook. Hij verdiepte zich urenlang in de levens van de gedupeerden om zich dan voor te kunnen doen als die slachtoffers. Daarbij zocht hij uit met wie slachtoffers goed contact hadden om dan die familie en vrienden te benaderen met verzonnen verhalen voor verzoeken om geld. Zo wist hij weer meer mensen op te lichten. Volgens het OM gaat het hierbij om honderden gevallen.

Geld, privacy en vertrouwen

De man paste constant zijn taalgebruik aan op dat van zijn slachtoffers en wist zo geloofwaardig te zijn met de verzoeken om geld over te maken. Al deze inkomsten gebruikte de man voor zijn drugs- en gokverslaving. Hij zou ruim 100.000 euro hebben buitgemaakt. In 2016 liep de man tegen de lamp. Volgens psychisch deskundigen is hij hoogbegaafd. Op zijn laptop vonden rechercheurs meer dan 22.000 inlognamen met wachtwoorden.

De eis van het OM is niet alleen ingegeven door de financiële schade die de webshopbouwer heeft aangericht. Het handelen van de verdachte is volgens het OM ook schadelijk geweest voor het vertrouwen dat burgers en bedrijven in elkaar mogen stellen. “Verdachte heeft zich daar niets van aangetrokken en uitsluitend oog gehad voor zijn eigen financieel gewin. Daarbij heeft hij honderden mensen opgelicht en een grove inbeuk op hun privacy gemaakt. Ook heeft hij op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn opdrachtgevers in hem stelden”, aldus de de officier van Justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in Zwolle.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in