Gratie voor Google-dief zelfrijdende autotech
Bij zijn vertrek bij Google-dochter Waymo bleek Levandowski allerlei bedrijfsgeheimen te hebben gedownload. Google klaagde hem aan toen hij later bij taxibedrijf Uber aan zelfrijdende auto's ging werken.
Facebook en Palantir
Volgens een verklaring van het Witte Huis werd het gratieverzoek voor Levandowski onder meer ondersteund door Peter Thiel. Die techondernemer was eerder betrokken bij betalingsbedrijf PayPal en was de eerste externe investeerder in Facebook. Thiel is nu voorzitter van het omstreden Big Data- en surveillancebedrijf Palantir. De van oorsprong Duitse miljardair is een van de weinige ondernemers uit Silicon Valley die Trump steunde.
Levandowski was veroordeeld tot 1,5 jaar cel. De eis was 27 maanden celstraf voor de diefstal van intellectueel eigendom. De rechter wou een duidelijk signaal geven aan toekomstige slimme ingenieurs en ontwikkelaars. Zij moeten niet het idee krijgen dat ze handelsgeheimen kunnen stelen en er dan met een thuisstraf vanaf kunnen komen.
De veroordeelde man zat echter nog niet vast vanwege de coronapandemie. De rechter had bij de uitspraak gezegd dat een celstraf na afloop van de pandemie een mogelijkheid was. Trumps gratieverlening zet daar nu een streep door.
Zaak tegen Uber
Naast de opgelegde celstraf moest Levandowski ook een schadevergoeding van ruim 7,5 ton in dollars betalen aan Waymo, plus een boete van bijna 1 ton. Hij heeft vorig jaar ook een rechtszaak aangespannen tegen Uber waarin hij een nabetalingseis van 4,1 miljard dollar voor de Otto-overname neerlegt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee