Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter wil begrijpelijker handschiftherkenning

Het eerste is al langere tijd heel aardig mogelijk, op basis van geraffineerde en wiskundig bewezen algoritmes die behalve een match ook een harde maat op leveren voor de zeer minieme kans dat de computer zich vergist. Maar hoe dat algoritme in een specifiek geval tot z’n match kwam is, vaak zelfs voor mensen die het principe snappen, in de rechtszaal niet te reproduceren. Simpelweg vanwege de complexiteit en de hoge mate van abstractie.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Om die reden is in het kader van het ToKeN-programma dat recht en informatica met elkaar wil verbinden, gezocht naar methoden voor softwarematige handschriftvergelijking die meer aansluiten bij de wijze waarop mensen naar handschriften kijken. Leveren ook die betrouwbare matches op?

Het antwoord op die vraag is niet afkomstig van een wiskundige maar van Ralph Niels, van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Nijmegen, en het luidt ‘ja’. Op basis van een database met meerde handgeschreven teksten van 150 verschillende personen, onderzocht Niels de doelmatigheid van procedures die op basis van geautomatiseerde patroonherkenning de vormen van letters vergelijken. Dit in onderscheid met vergelijking op basis van globale tekstkenmerken.

Vergelijking van letters betekent dat de computer op zoek gaat naar letters die opvallend anders worden geschreven, en kijkt in welke tekst dat nog meer zo wordt gedaan. Bij een voldoende aantal overeenkomsten op kenmerken die voldoende uniek zijn, mag dan worden geconcludeerd dat de tekst hoogstwaarschijnlijk van dezelfde auteur afkomstig is en dat dat in de rechtszaal ook overtuigend te illustreren is.

Handschriftherkenning levert overigens nooit hét bewijs, maar is altijd ondersteunend: “Je wordt er niet op veroordeeld, net zo min als op één DNA-spoor. Niettemin kan handschrift een rol spelen in de bewijsvoering, dus het is van belang dat de identificatie ervan objectief beschreven kan worden.” Niels promoveert aanstaande maandag op het onderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in