Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen ‘antitrustregels’ leggen Microsoft niet aan banden

Als Microsoft volgend jaar Windows Vista introduceert, verloopt net zo’n beetje de schikking die het bedrijf vijf jaar geleden met het Amerikaanse ministerie van Justitie trof. Maar Microsoft belooft zich te gedragen; niemand hoeft er bang voor te zijn dat de softwaregigant dan opnieuw zijn marktmacht zal misbruiken. Met de presentatie van ‘twaalf principes voor de toekomstige ontwikkeling van Windows’ wil Microsoft aantonen zijn lesje te hebben geleerd.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“We hebben veel geleerd en die lessen willen we in de praktijk brengen”, zei Microsofts raadsman Brad Smith bij de presentatie van de richtlijnen. En later: “Eén ding dat we hebben geleerd is het belang van nederigheid.”

Kanttekening
Na het uiteenzetten van de twaalf uitgangspunten vorige week kreeg Smith de vraag wat hij in dat opzicht van de EU-behandeling van Microsoft vond en plaatste hij meteen die nederigheid in perspectief. “Ik vind onenigheid vervelend, vooral als het om zo’n fundamenteel technische kwestie gaat. Eén ding dat we op dat gebied hebben geleerd is het belang van vasthoudendheid.”
Microsoft belooft ten eerste pc-fabrikanten en -gebruikers geen strobreed in de weg te leggen in hun keuze voor niet-Microsoft-software bovenop het besturingssysteem. Dat betekent dat zonder problemen een icoon op het bureaublad geplaatst moet kunnen worden door de fabrikant, of dat standaard RealPlayer wordt geïnstalleerd in plaats van Windows Media Player, waarna een gebruiker dat weer net zo makkelijk moet kunnen veranderen.
Een ander stel principes heeft betrekking op het zodanig ontwerpen van Windows dat ontwikkelaars er zonder problemen applicaties voor kunnen bouwen, ook applicaties die concurreren met die Microsoft zelf levert.
Ten slotte zijn er nog enkele principes die moeten garanderen dat de interoperabiliteit voor gebruikers gewaarborgd blijft.
De Microsoft-watchers zien weinig nieuws. Het is vooral een verzameling verklaringen die Microsoft al eerder maakte, al of niet onder druk van een regelgevende instantie. Pc-fabrikanten kunnen bijvoorbeeld al lang snelkoppelingen naar niet-Microsoft-programmatuur in hun OEM-versies van Windows verwerken en ze kunnen al geruime tijd licenties nemen op patenten van Microsoft.
Eén nieuwe belofte trekt de aandacht, namelijk dat Microsoft gebruikers de keuze geeft de Windows Live-diensten al of niet te gebruiken. Joe Wilcox van Jupiter Research ziet die belofte als een slecht voorteken. “Die keuze impliceert dat er een zekere verbinding is met Windows Vista.” Hij denkt dat Microsoft de Live-diensten wil gebruiken om gebruikers nog meer aan zijn desktop te binden.

Sceptisch
Ook Matt Rosoff van Directions on Microsoft is sceptisch. Het hangt er maar net van af hoe makkelijk Microsoft het maakt de standaardlink naar Live-diensten te vervangen door een link naar een concurrerende webdienst, meent hij.
Microsoft zal door de twaalf beloftes niet minder in de gaten worden gehouden. De Europese Commissie zal met alleen dit soort ‘nederigheid’ geen genoegen nemen, blijkens de recente boete van 280,5 miljoen euro. Met ingang van komende maandag 31 juli komt daar dagelijks 3 miljoen euro bij, zolang Microsoft volhardt in het niet voorzien in adequate documentatie over zijn servercommunicatieprotocollen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in