Gartner: Energieverbruik IT moet omlaag
“Een computer kost aan stroomverbruik tijdens zijn levensduur al ongeveer even veel als zijn aanschafkosten”, zegt analist Steve Prentice. Leveranciers gebruiken dat argument al door bijvoorbeeld te wijzen op hun energiezuinige processoren. Maar het feitelijke stroomverbruik gaat nauwelijks omlaag.
Energiekosten slurpen momenteel volgens Gartner tussen de 4 en 8 procent van het budget van datacenters op en die rekening gaat de komende jaren met een factor 2 tot 4 omhoog, gemeten naar het serververbruik. “Dat zal een CIO toch te denken geven”, aldus Rakesh Kumar van Gartner. Zijn cijfers over het stroomverbruik van de nieuwste generatie blade-servers in rack-systemen doen de euforie over mogelijke besparingen met serverconsolidatie en virtualisatie - hoe belangrijk ook - enigszins verbleken.
Regelgeving
“Datacenters van nu zijn ontworpen voor een energiegebruik van 5000 watt per vierkante meter. Ik heb al ontwerpen gezien voor centra die 30.000 watt per vierkante meter verbruiken”. De behoefte aan koeling verdubbelt in die gevallen met gemak de kosten voor elektriciteit. Opslag, netwerkapparatuur en UPS-systemen dragen ook bij aan het verbruik.
Behalve financiële overwegingen zullen ook regelgeving en vooral morele druk CIO’s en IT-leveranciers tot de orde roepen. Dat nu 0,7 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot te wijten is aan het stroomverbruik van computers mag onbeduidend lijken, significant is het wel. De pc-koper is gevoelig voor die overwegingen en zal ‘groene’ pc’s wensen. En daar bovenop komt de nieuwe regelgeving voor de afvoer van elektronische apparatuur (RoHS) die sinds deze zomer van kracht is. Van de 800 miljoen pc’s die de komende vijf jaar vervangen worden, belandt 40 procent desondanks alsnog op dumpplaatsen in Afrika en Azië. Zware metalen zullen de pc’s steeds minder bevatten, dankzij RoHS. Ondanks tegenwerpingen van de leveranciers bleken loodvrije systemen uiteindelijk in juli opeens heel goed realiseerbaar. Het tekent volgens Gartner de weinig proactieve houding van leveranciers. Prentice: “En de softwareleveranciers maken het er ook niet makkelijker op door het verplaatsen van licenties te bemoeilijken.”
Het zal echter vooral de financiële kant van de zaak zijn die bedrijven tot actie aanzet. De IT-afdeling staat onder druk om met minder budget meer bij te dragen aan de bedrijfsgroei, was het thema van Gartners ITXpo deze week in Cannes. In die opdracht slaagt IT op dit moment onvoldoende doordat zoveel geld vast zit in beheer, onderhoud en upgraden van de bestaande IT. IT-afdelingen moeten actief op zoek naar mogelijkheden om op dat ‘dood geld’ – vaak wel 80 procent van het budget - te besparen. Als men niets aan het milieu-onvriendelijke karakter van de gebruikte apparatuur doet, zal alle ruimte die in het budget gecreëerd kan worden opgaan aan milieukosten, in plaats van ten goede te komen aan bedrijfsvernieuwing.
Zie ook AG-report ICT 2007