Overslaan en naar de inhoud gaan

Google slaat Oracle terug over Android

Oracle had in augustus een rechtszaak aangespannen tegen Google. Het mobiele besturingssysteem Android maakt inbreuk op 7 van zijn patenten, voerde Oracle als argument aan. Daarnaast zou op een enkel punt sprake zijn van schending van copyrights.
Android
© Google
Google

Oracle eigenaar door overname Sun

Google zou willens en wetens intellectuele eigendommen op de programmeertaal Java hebben gebruikt die Oracle in handen kreeg door de overname van Sun Microsystems. Oracle maakt in het bijzonder bezwaar tegen gebruik van Dalvik, een op Java gebaseerde technologie waardoor binnen Android elke applicatie in een eigen virtuele machine draait.

'Claims zijn vaag'

In zijn tegenzaak, aangespannen bij een rechtbank in San Francisco, ontkent Google alle beschuldigingen over patentinbreuk. De zoekmachinegigant vraagt de rechter de “ontoelaatbaar vage” claims van Oracle af te wijzen of op zijn minst te laten verduidelijken.

Google wil bovendien zijn tegeneisen gehonoreerd zien. De rechter zou moeten uitspreken dat Google in Android geen patenten heeft geschonden en dat die patenten bovendien ongeldig zijn.

De rechtbank zal op 18 november een hoorzitting over de zaak houden. Aan de orde is dan alleen Oracles claim over schending van copyrights.

Google noemt het “teleurstellend” dat Oracle zich na jarenlange steun voor opensource nu “niet alleen tegen Android, maar tegen de hele opensource Java-gemeenschap keert met vage claims over softwarepatenten”.

Google wijst erop dat ontwikkelaars Android-applicaties in Java of een andere programmeertaal kunnen bouwen. De applicaties worden daarna geconverteerd naar code die een Dalvik Virtual Machine (VM) kan interpreteren. Daardoor zou de Dalvik VM geen Java VM zijn.

'Google maakt Java incompatibel'

Oracle betoogt dat bij de ontwikkeling van Android zonder licentie Java-code is gebruikt. Bovendien heeft Google de Java-technologie aangepast zodat het centrale ontwerpprincipe ‘write once, run anywhere’ niet meer opgaat, zei een woordvoerster van Oracle tegen Amerikaanse media. Door zijn werkwijze zou Google de belangen van consumenten, ontwikkelaars en fabrikanten hebben geschaad.

Toen Sun nog zelfstandig was, heeft het zich er altijd tegen verzet dat andere bedrijven licht gewijzigde versies van Java maakten die de uitwisseling in gevaar brachten. Alleen Java-gebruikers die alle compatibiliteitstests van Sun doorstonden, kregen een licentie op de Sun-technologie van Sun.

Google vindt het opmerkelijk dat Oracle voor de overname nog druk uitoefende op Sun om zijn restricties op het gebruik van Java los te laten en de programmeertaal geheel over te dragen aan de opensource-gemeenschap.

Mogelijk licentieafdracht voor Android

Mocht de rechtbank Oracle gelijk geven, dan zou het licentieafdrachten kunnen incasseren voor ieder apparaat dat op Android draait. Hetzij rechtstreeks bij Google, hetzij bij de fabrikanten die deze apparatuur leveren. Google verstrekt nu nog gratis licenties op Android aan fabrikanten van mobiele apparatuur. Het is nog niet duidelijk welke vergoeding Oracle in gedachten heeft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in