Google zet webapplicaties offline
Google denkt de applicaties GMail en Calendar dezelfde Gears-behandeling te geven (en daarna wellicht Docs & Spreadsheets), maar het bedrijf zegt vooral een standaard neer te willen zetten voor het aanpassen van welke webapplicatie dan ook. De technologie is dan ook als open-sourcesoftware gepubliceerd.
Google blijft ontkennen met Microsoft te willen concurreren, maar het verweer van de laatste tegen de onlineapplicaties wordt wel boterzacht. Microsoft staat een mix van online en offline voor, in de vorm van de Live-extensies op zijn Office-software. Maar het onderscheid tussen ‘desktop-connected internet apps’ (Google) en ‘internet-connected desktop apps’ (Microsoft) wordt wel steeds dunner.
Ergernis
De aanzet voor Gears werd gegeven door een Google-ontwikkelaar die zich ergerde aan het wegvallen van de WiFi-verbinding als hij in de bedrijfsshuttle over de Google-campus reed. Bij de introductie van Gears op Googles eerste wereldwijde Developer Day stelde medeoprichter Sergey Brin: “Ik denk niet dat we ons met Microsoft bezighouden. Het was gewoon een gebrek dat we zagen in onze eigen applicaties, want het is rot als je die niet in een vliegtuig kunt gebruiken.” Ook mobiele gebruikers die bijvoorbeeld UMTS- of hotspottoegang te duur vinden zijn potentiële ‘klanten’.
Technisch gesproken breidt Google Gears de browser uit met een serverfunctie voor het offline opslaan van ‘applicatiepagina’s’ (die bestaan uit JavaScript en HTML), een kleine database voor de lokale opslag van applicatiegegevens op de pc van de gebruiker (gebaseerd op SQLite), en een onderdeel dat ervoor zorgt dat langdurige taken als synchronisatie worden uitgevoerd zonder dat de browser daartegen protesteert. Iedere aanbieder van online ‘Ajax’-applicaties kan in principe met behulp van deze uitbreidingen zijn site met offlinemogelijkheden uitbreiden.
Op het gebied van offline-internetapplicaties betreedt Google met Gears overigens een strijdperk dat al is betreden door Adobe en Microsoft. Die leggen zich met respectievelijk Apollo en Silverlight echter toe op grafisch onbegrensde applicaties buiten de browser. Google en Adobe werken wel samen. Beide bedrijven gebruiken al dezelfde database (SQLite) en Adobe wil de Gears-API incorporeren in Apollo.