Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-recht in China

Buitenlandse en Nederlandse nieuwsmedia berichtten recent dat Dell Computer in China partij is bij een groepsgeding dat dient voor de rechter in Xiamen, aangespannen door 19 lokale consumenten die geen genoegen nemen met de door de Amerikaanse computerfabrikant aangeboden regeling, inhoudende dat zij hun notebook kunnen inleveren en daarbij het aankoopbedrag terugkrijgen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het conflict draait om onjuiste informatie die Dell heeft verstrekt over de specificaties van een bepaald apparaat in, mogelijke verouderde, reclame-uitingen. Voor de liefhebber: de ene Intel-chip, de T2300, biedt namelijk wel en de T2300E geen ondersteuning voor virtualisatietechnologie, die Dell ‘Vanderpool’ noemt.
Wie een claim, gebaseerd op misleidende advertenties als breaking news beschouwt, behoort de zaak wel vooraf op haar meritus te beoordelen. Allereerst gaat Dell buitengemeen relaxed met de ontevreden consument om: niet goed, geld terug. Maar een aantal kopers blijft blijkbaar ontevreden en zij spannen in Shanghai en eveneens in Xiamen, waar Dell produceert, rechtszaken aan. De Huli District People’s Court in Xiamen accepteert het conflict inmiddels als een groepsgeding; een bijzondere, consumentenrechtelijke procedure die we ook in Nederland en de Verenigde Staten (‘class action’) kennen. De inhoud van de vordering – de crux van de procedure – blijft opvallend onbekend; desalniettemin is het geding nieuws van wereldformaat. Mogelijk zijn dit de eerste tekenen van een claimcultuur naar slecht Amerikaans voorbeeld, maar daarover lees je niet. Wat daarvan zij, het betreft een eenvoudige zaak in het domein reclamerecht.
Juridisch interessanter is een actuele zaak over internet, omdat de Chinese zittende magistratuur piraterij van intellectuele eigendom op een digitaal werk afstraft. Daarnaast geeft het vonnis inzicht in de hoogte van de schadevergoeding. Zo bepaalde Beijing’s nummer 2 Intermediate Court op 21 juni dit jaar dat de website China.com 50.000 duizend yuan (ongeveer vijfduizend euro) moet betalen, omdat het bedrijf zegge en schrijve 18 ringtones illegaal aanbood. China.com is het eerste Chinese technologiebedrijf met een notering aan de Amerikaanse Nasdaq.
Met eiser, auteursrechtenorganisatie R2G, was de rechter van mening dat de ringtones in casu verkorte versies van liedjes van de popster Jay Chou waren. Dertigduizend yuan schadevergoeding wegens auteursrechtinbreuk en nog eens twintigduizend aan vergoeding voor juridische kosten werden toegewezen. Het vonnis is een mijlpaal in de jurisprudentie naar Chinees recht. Zonder speciale wetgeving voor online-muziek classificeert de rechter verspreiding ervan via internet zonder toestemming van de rechthebbende, onverkort als inbreuk op het auteursrecht. Hierdoor zullen er vrijwel zeker meer rechtszaken aangespannen worden.
Onder de rechter zijn nog enkele civiele procedures die R2G eerder tegen de Shanghainese website 9Sky.com en 21cn.com uit Guangzhou was gestart. In deze zaken draait het gezamenlijk om een claim ter grootte van 100 duizend Yuan (ongeveer 10 duizend euro), eveneens voor het online schenden van auteursrechten.
Nog een interessante hightech-zaak in de volksrepubliek, die op dit moment voor de Putuo District People’s Court dient. Een ICT-medewerker van Huawei Technologies Co. kopieerde illegaal een computerprogramma van mobiele operator Shanghai Mobile. Met de bewuste software kunnen telefoonnummers worden ‘opgeladen’. Hij verkocht de nieuw-geladen codes via internet. Volgens de officier van justitie leverde hem dat maar liefst 74.000 euro op, een aanzienlijk fortuin in China waar een programmeur gemiddeld 350 euro per maand verdient. De 31-jarige verdachte kon in 2003 tijdens het uitvoeren van een opdracht voor moedermaatschappij Shanghai Telecom de recharcing software via een tijdelijk password, waarom hij had gevraagd, eenvoudig downloaden. Het schortte dus aan beveilingsmaatregelen. Het zou om tenminste zeven duizend nummers gaan. Het wachten is op de uitspraak.
En speciaal gericht op de bestrijding van softwarepiraterij is onlangs een wet van kracht geworden op grond waarvan producenten van pc’s verplicht zijn om hun hardware inclusief een legale versie van een besturingssyteem uit te leveren. Mede in dit kader sloot China’s marktleider Lenovo, die vorig jaar de pc-divisie van IBM heeft overgenomen, een overeenkomst met Microsoft voor de levering van Windows-licenties met een omvang ter grootte van 1,2 miljard dollar

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in