Intel bewijst concept van super op één chip
Bij Intel is het toverwoord momenteel de ‘era of tera’, ofwel het tijdperk van de biljoenen berekeningen per seconde. Een enkele chip met 80 processorkernen aan boord kan meer dan 1 biljoen berekeningen met drijvende komma per seconde (teraflops) uitvoeren. Hiervoor is niet meer nodig dan 68 watt, zo hebben de ingenieurs van Intel becijferd.
Het gaat bij deze chip om een prototype, een zogeheten ‘proof of concept’, waaruit blijkt dat een dergelijke chip kan werken. Het gaat daarbij alleen om het intrinsieke rekenvermogen van de chip, aangezien nog geen tests zijn uitgevoerd in een echt computersysteem waar gegevens worden uitgewisseld tussen alle processorkernen en het geheugen.
De ontwerpers van Intel hebben al een aantal toepassingen in gedachten voor de hoge rekensnelheid. Zo valt te denken aan een realtime vertaling van menselijke spraak, data mining in een multimediale omgeving en applicaties op het gebied van kunstmatige intelligentie. “Zaken die vroeger alleen denkbaar waren in een aflevering van Star Trek, maar die we over een jaar of acht ook gewoon in onze leefomgeving kunnen aantreffen”, aldus Justin Rattner, Chief Technology Officer van Intel.
Rattner kondigde aan dat Intel nu gaat werken aan het samenpakken van de nieuwe chip met geavanceerd geheugen. “Het wordt, zoals we dat nu zien, een driedimensionale geheugenbank, die direct aan de chip zelf wordt gekoppeld”. Op die manier wordt voorkomen dat de afstanden tussen processors en geheugens te groot worden. Een te grote afstand (zelfs al van een paar centimeter) zorgt ervoor dat de hoge verwerkingssnelheid van een chip teniet wordt gedaan. De boosdoener in dit geval is de tijd die de signalen nodig hebben om van geheugen naar processor te lopen, en andersom. Het Terascale-project van Intel werkt aan nieuwe technieken om dit alles mogelijk te maken. Er wordt gekeken naar architecturen van de chip, de software en de systemen waarin de chips een plaatsje moeten krijgen.