Microsoft slikt bewijs in dat Linux voor München duur uitpakt
Het opensoureckamp kreeg vorig jaar een belangrijke opsteker dankzij een overzicht van de kosten die de gemeente München had gemaakt bij zijn veel bediscussieerde overstap naar Linux op de gemeentelijke desktops - het zogeheten Limux-project. Een miljoenenbesparing, was de conclusie van een cijferopstelling die de burgemeester van München begin 2012 publiceerde. Die conclusie werd nog eens onderstreept in een uitgebreidere studie naar de kosten van het Limux-project die de gemeenteraad van München eind 2012 voorgelegd werd. Daarin werd een verschil van 11 miljoen euro in het voordeel van de Linux-oplossing becijferd, een verschil dat geheel veroorzaakt wordt door de licentiekosten van Windows.
HP komt voor Microsoft tot andere conclusies
Een studie die Microsoft in reactie daarop door de adviestak van HP Duitsland heeft laten uitvoeren, komt tot heel andere conclusies. Doorgaan met Windows zou München over tien jaar gerekend 17 miljoen euro gekost hebben waar de overstap naar Linux 60,7 miljoen euro gevergd zou hebben. Die cijfers ventileerde althans projectleider van het onderzoek Jan-Jürg Eden richting het Duitse Focus Online.
Eden zei tegen Focus Online dat de cijferaars van de gemeente München bij de presentatie van de kosten een aantal kostenposten buiten beschouwing hebben gelaten. Zo zou een tien jaar oude Linux-versie vergeleken zijn met een moderne Windows-versie - terwijl gemeente nog prima op Windows XP had kunnen draaien, zijn de cijferaars vergeten mee te reken dat er drie bedrijfsversies van Linux moesten worden geïmplementeerd en wordt in de cijfers verdoezeld dat een kwart van de pc's nog onder Windows draait omdat de voor die werkplekken benodigde software niet te migreren valt naar Linux.
München weerspreekt conclusies
Karl-Heinz Schneider, hoofd van de IT-afdeling IT@M van de gemeente München, twijfelt sterk aan de juistheid van de constateringen van de studie. Om te beginnen wordt niet gesproken over licentiekosten, hoewel daar het leeuwendeel van de besparingen behaald wordt, stelt Schneider tegenover diverse media. Daarnaast is de aanname dat een kwart van de pc's nog onder Windows draait onjuist; op dit moment is 87 procent van de pc's gemigreerd naar LiMux. Ook de bewering dat de nu gebruikte Linux-versie beter te vergelijken is met Windows XP dan met Windows 7 is niet juist, stelt Schneider. Overigens 'vergeet' de studie die Microsoft heeft laten uitvoeren dat München sowieso had moeten migreren: de beslissing om over te stappen op Linux werd uitgelokt door het feit dat het Windows NT-platform dat München gebruikte, door Microsoft niet langer ondersteund zou worden.
De discussie blijft een beetje mistig omdat het rapport van HP nog niet openbaar is. Ook Schneider heeft er geen inzage in kunnen krijgen. En Microsoft lijkt ook niet van plan de studie alsnog te publiceren. "De studie is uitgevoerd voor interne doeleinden", liet een woordvoerder van Microsoft Duitsland weten. HP Consulting wenste verder ook geen commentaar te geven, nu de opdrachtgever besloot het rapport niet vrij te geven.
Het definitieve antwoord ontbreekt nog
De conclusie dat de studie geen eenduidig antwoord geeft op het kostenvergelijkingsvraagstuk, ligt voort de hand. Want waarom zou Microsoft anders afzien van publicatie. Anderzijds geeft de kostenopstelling van de gemeente München ook geen antwoord op de vraag of Linux in beheer, opleiding en/of koppelingsvraagstukken extra of juist minder kosten uitlokt dan Windows: alle kosten anders dan de licentiekosten worden in die opstelling voor Linux en Windows even hoog verondersteld.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee