Oracle is nog lang niet uitgeacquireerd
En naar zijn grootste concurrent – SAP – hoeft niemand hem te vragen.
Als het om bedrijfsapplicaties gaat, legt hij de strategieën van Oracle en SAP graag naast elkaar en dikt hij de verschillen wat aan. Het grootste verschil is de enorme reeks overnames die Oracle de laatste twee jaar heeft gedaan, met Agile als nieuwste loot aan de boom.
Komt aan die overnamereeks binnenkort een eind?
“Er zijn nog steeds veel slimme mensen die overnames doen. Het is goedkoop om geld te lenen. De waarde van beursgenoteerde bedrijven is relatief laag. Wij maken ook gebruik van de waarde op de markt. We hebben onze omvang bijna verdubbeld sinds we met die overnamereeks begonnen en we hebben nog steeds operationele marges van rond de 40 procent. We zijn nu de leider in CRM, in banking, in telecom. Als je naar onze applicatiebusiness kijkt, zijn we veel verder dan ERP, waarin SAP de leider is. Die richt zich nogal op ERP. Hun nieuwe initiatief A1S is ERP voor kleine bedrijven, maar het is nog steeds ERP. We zullen ze verslaan in de ERP-business en verder gaan. En vervolgens gaat het erom marktleider te worden in specifieke branches, zoals we in banking hebben gedaan. Dat soort systemen gaat veel verder dan ERP. Wat is er nu belangrijker: een systeem dat de boekhouding goed doet, of een systeem dat je klantenbestand goed bijhoudt of witwaspraktijken tegengaat?
“ERP is belangrijk en dat heeft SAP goed gezien. Maar ik heb nooit een CEO horen zeggen ‘Larry, dankzij onze grootboekapplicatie zijn we zover gekomen’. De waarde zit hogerop. Onze overname van Portal Software heeft ons bijvoorbeeld waardevol gemaakt voor onze klanten in telecom. Die worden bijvoorbeeld distributeur van content en moeten een manier hebben om hun klanten rekeningen te sturen. Onze overnames zijn er niet alleen maar op gericht groter en groter te worden, maar om ons te differentiëren van SAP en hoger in de waardeketen te komen en strategisch van meer belang te worden voor onze klanten. SAP’s grootste nieuwe initiatief is ERP voor kleine bedrijven.”
Er zijn twijfels of Oracle al die software wel kan integreren, terwijl het met Fusion ook nog eens nieuwe software bouwt.
“Ik begrijp dat wel en het zal ook niet snel gaan. We hebben verschillende integraties aangekondigd tussen de diverse applicaties die we hebben overgenomen. En we kunnen dat snel omdat de middelware het toestaat. En we leveren al voorverpakte integraties.
“We doen inderdaad twee dingen die tegenstrijdig lijken, maar het niet zijn. We vertellen onze klanten dat we de producten waar ze mee werken zullen blijven ondersteunen, of het nu PeopleSoft is of JD Edwards of de Oracle E-Business Suite. En we bouwen daarnaast een alomvattend nieuw product dat Fusion heet en dat gebaseerd is op de nieuwe open standaarden. En ik denk dat dat zinnig is. We zijn een groot bedrijf dat allebei kan doen en klanten willen zeker zijn dat zowel hun bestaande investering gewaarborgd is, én dat er een toekomst is. En ik denk echt dat SAP hetzelfde zal moeten doen en een echt product van de volgende generatie moet ontwikkelen. Ze hebben nooit R3 ontwikkeld om R2 te vervangen, maar zo pakte het wel uit. Het was geheel nieuw, net als A1S nu. SAP zal dat met zijn kernapplicaties weer moeten doen. Wij schrijven een volledig nieuw product, zonder klanten te dwingen over te stappen.
Probeert u langzamerhand álles te doen? Wordt Oracle dus een ‘one-stop-shop’?
“We proberen niet álles te verkopen. Maar we willen wel onze basis verbreden. We hebben geen besturingssysteem, maar verder dekken we alle redelijk af. Er zullen vervolgens altijd klanten zijn die zelf hun applicaties ontwikkelen. Aan ons is het nu om alles op standaarden te baseren, zodat het makkelijk wordt gemaakt die applicaties aan onze software te koppelen. Ik denk dat SAP hetzelfde moet doen en alles op open SOA-standaarden moet bouwen. Ze zéggen wel dat ze op SOA zijn overgestapt, maar dat is verwonderlijk. Wij moeten alles herschrijven voor Fusion. Zij zeggen: ‘Oracle neemt een groot risico door alles voor SOA te herschrijven. Wij geven u SOA zonder enige reengineering.’ Het is bizar dat ze zo’n claim kunnen maken.”
SAP werkt aan A1S, een nieuw product voor het MKB. Laat Oracle die markt helemaal links liggen?
“Je moet dan wel vaststellen hoe klein een klein bedrijf is. Als het tien mensen is, nee, daar gaan we niet achteraan. We moeten eerlijk zijn; er zijn delen van de markt waar we níet op uit zijn. Het MKB of consumenten is niet iets waar we achteraan gaan. Databases en middleware verkoop je aan programmeurs. Als een bedrijf die niet heeft, moet het onze database en middleware ook niet kopen. Wat onze applicaties betreft, een medewerkeraantal is moeilijk te noemen, maar het bedrijf moet een zekere mate van complexiteit hebben.
“Maar SAP gaat met zijn A1S-product achter heel kleine bedrijven aan en ik weet toevallig heel veel van die markt want ik ben eigenaar van een bedrijf dat in die markt zit, NetSuite. Ik weet veel meer over die markt dan SAP, want ik doe het al acht jaar. Veel geluk! Het is een lastige markt.”
NetSuite biedt ‘software as a service’. Hoe staat u tegenover bedrijven als Salesforce.com, die daarin wel succesvol zijn?
“Veel van onze klanten gebruiken Salesforce en dat is aardig voor bepaalde functionaliteiten, maar wij hebben veel meer CRM-klanten dan Salesforce. We hebben het Siebel on-demand-systeem, dat meer functionaliteiten heeft. Maar in bredere zin: allereerst heb je Salesforce.com,… dan heb je Salesforce.com, en eeeh... Salesforce.com. Het is een aardig product en ze doen het goed, maar hoe komt het nou dat er geen anderen zijn? Ze zijn acht jaar oud. We zijn niet zo groot als Salesforce in die specifieke markt, maar we zullen er agressiever concurreren. Maar ik zie software als service echt niet overal opduiken. Het blijft een kleine business in vergelijking met de gehele softwaremarkt. Het is net als met open source. Het is belangrijk, maar de wereld verandert langzaam.”
Oracle ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Wat moest er daarvoor intern gebeuren?
“Wij keken naar Cisco, die veel technologie overnam en dachten: ‘inderdaad, de rente staat laag, investeerders kopen veel, terwijl die technologie voor ons waardevoller is dan voor hen’. Dus de tijd was rijp voor al die overnames, maar we moesten ons wel anders organiseren. Oracle heeft dus een nieuwe bedrijfsstructuur gekregen. Voor banking, retail en telecom hebben we inmiddels belangrijke applicaties en die activiteiten worden nu gerund door general managers die hun eigen ontwikkelstaf, sales en engineeringteam hebben. Met dat nieuwe ‘general-manager-model’ dat een beetje op General Electric lijkt, hebben we steeds een team dat zich kan richten op die specifieke branche. Het zijn kleine bedrijven binnen Oracle en zonder die structuur zou Oracle geen succes kunnen hebben in die verschillende branches. Ikzelf heb er in ieder geval niet genoeg verstand van. Telecom lijkt op de IT-branche, maar zelfs dan zijn er heel specifieke eisen. De teams praten nu ook met CIO’s en dat was in het verleden veel minder het geval. We hebben Oracle dus een beetje naar het voorbeeld van General Electric gemodelleerd en het bedrijf als een paraplu vormgegeven. En die structurele beslissing is voor mij veel belangrijker geworden dan alle tactische beslissingen in het verleden.”
U gaat publiekelijk graag de stijd aan, ook in de zeilsport.
“Ik houd wel van competitie. Je moet je grenzen verkennen. En om gefocust te zijn, moet je een vijand hebben. Hoe meet je anders of je wint of verliest? Dus we meten onszelf tegenover die concurrent. SAP is de leider in ERP, maar wij groeien harder in bedrijfsapplicaties. Verder is de Linux-Windows-oorlog belangrijk en natuurlijk de strijd tussen standaarden en non-standaarden. IBM is een bondgenoot, Microsoft is een vijand. En in middleware is SAP een duidelijke vijand.”
Hoe staat het met uw eventuele opvolging?
“We hebben een stel goede vice presidents bij Oracle, Charles Phillips en Safra Catz, Beiden zouden het kunnen, evenals de engineering manager. Op elk moment zijn er mensen die mijn werk zouden kunnen overnemen. Er is een sterke interne lijst van kandidaten. Charles Philips zegt dat hij zich vermaakt en ik verwacht zeker dat hij blijft.”
Dus wanneer gaat u weg?
“... Ik weet het niet. Sommige mensen beginnen pas met dit soort werk als ze begin zestig zijn. Ik draag bij en ik heb geen plannen om me terug te trekken.”