Ordina: Co-creatie en vertrouwen nieuwe weg voor ICT-sector
De discussie kan nu van start
Breedveld: "Het is goed dat het rapport van de Commissie Elias er ligt. Nu kan de discussie plaatsvinden." Hij wil voor dat vertrouwen gaan vechten, bijvoorbeeld via de branchevereniging Nederland ICT. Over de fraudeproblematiek wil hij zo open mogelijk zijn. "We zijn geschrokken van de beschuldigingen en laten onderzoek uitvoeren door de Brauw Blackstone Westbroek. De eindresultaten daarvan zijn binnenkort beschikbaar en worden gepubliceerd."
Breedveld bereidt in ieder geval zijn bedrijf voor op de nieuwe rol. Op de demovloer van de Innovatiedag staan tien voorbeelden van projecten die Ordina in nauwe samenwerking met marktpartijen uitvoert. Toepassingen van Google Glass bijvoorbeeld, bij de monteurs van Eneco en om de informatievoorziening bij de training van Olympische roeiers te verbeteren. Samen met onderzoekster Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht werkt het bedrijf aan een methode om met virtual reality te begrijpen waarom anorexia-patiënten hun eigen lichaam altijd te dik vinden, ook al zijn ze graatmager.
Breedveld hield zijn medewerkers voor dat het bedrijf moet veranderen van een verzameling technici naar een multidisciplinaire organisatie, "van bèta naar gamma", zodat ICT zich meer aan mensen aanpast dan omgekeerd.
Aanbestedingen vormen een probleem
"Samen aan oplossingen bouwen is bij het bedrijfsleven makkelijker dan bij de overheid", constateert Breedveld. "Je zit daar vast aan strikte aanbestedingsregels. De nieuwe mogelijkheden van 'Best value procurement', zijn wel een stap in de goede richting". Maar ook in het bedrijfsleven is veel verbetering mogelijk, denk hij. "De top besteedt ICT graag uit aan anderen in de organisatie en ook bij de leveranciers wordt de aansturing vaak gedelegeerd naar beneden. Beiden moeten meer leiderschap tonen. 'Van Mijden naar Leiden'."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee