SAP zet zijn nieuwste software geheel online
De precieze introductiedatum van de software is nog niet bekend. CEO Henning Kagermann: “Dit is de belangrijkste productintroductie uit mijn carrière. De software is al in een verder stadium dan R/3 toen dat op de markt kwam.
Maar we moeten ook het uitrolmodel vervolmaken.” De software zal gehost worden op SAP’s hoofdkwartier in Walldorf, Duitsland en komt gefaseerd beschikbaar. Momenteel proberen 66 klanten in de Verenigde Staten en Duitsland de software uit. De introductie in Nederland vindt plaats in de loop van 2008.
Voor 133 euro per gebruiker per maand (met een minimum van 25 gebruikers) krijgen klanten de beschikking over een volledige bedrijfsapplicatie die volgens SAP zo compleet is als zijn suite voor grote bedrijven. Afkortingen als ERP en CRM gaat het bedrijf enigszins uit de weg, maar ‘alles wat een bedrijf nodig heeft’ zit erin, bijvoorbeeld onder de noemers leveranciersbeheer, projectmanagement, compliance et cetera. Als bepaalde gebruikers slechts een beperkte set functionaliteiten nodig hebben , bijvoorbeeld het invoeren van hun urenregistratie, kan dat tegen een tarief van 49 euro per vijf gebruikers per maand.
SAP Business ByDesign richt zich in het bijzonder op de ‘onderkant’ van de middenmarkt, waar volgens SAP nog zo’n 1,2 miljoen bedrijven met tussen de 100 en 500 medewerkers zich behelpen met losse systemen of gewoon met spreadsheets. Dit zijn typisch de bedrijven die geen eigen IT-afdeling hebben. Zij worden niet bediend met SAP’s huidige MKB-aanbod (Business One voor bedrijven met minder dan 100 medewerkers en All-in-One voor bedrijven tot 2500 medewerkers). Die bedrijven hebben echter wel speciale eisen: eenvoud in gebruik en in beheer, tegen lage kosten. SAP zegt aan die eisen tegemoet te kunnen komen met zijn software die van de grond af volledig als SOA-oplossing is ontwikkeld. De toepassing is ontworpen vanuit de gebruikersscenario’s en de daarop gebaseerde modellen.
“Dit is een radicale omslag”, aldus Kagermann. De software is wel gebaseerd op het integratieplatform NetWeaver en de daarbij behorende Business Repository, maar kent volgens hem niet de compromissen die er bij het ‘SOA-waardig’ maken van de huidige Business Suite van SAP gesloten moeten worden. Alle functionaliteiten worden alleen als ‘services’ aangeboden en de gebruikersinterface is volgens Kagermann geheel losgekoppeld van de rest van de code, waardoor er veel ruimte ontstaat voor het intuïtief maken van de interactie.
De discussie over de vraag of Business ByDesign wel echt een ‘multitenancy’-architectuur heeft (zoals de concurrentie eerder hardop betwijfelde), ging SAP enigszins uit de weg. Hans Peter Zencke, sinds vier jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Business ByDesign: “Met onze database MaxDB kunnen we ervoor zorgen dat de data van de gebruikers absoluut gescheiden worden gehouden. En iedere gebruiker kan op basis daarvan zijn eigen systeem definiëren.”
Belangrijk voor het succes wordt het partnerkanaal. De partners zullen de dienst aan de man brengen en de klanten snel moeten helpen met het vertalen van hun bedrijfsprocessen in een ByDesign-systeem. Daarbij dient de ‘visuele taal’ Business Designer als hulpmiddel.
Door via de gedefinieerde processen in te zoomen op programmeercode, kunnen consultants samen met de gebruikers de software naar eigen inzicht snel indelen, is de gedachte. Partners zullen ook nodig zijn bij het integreren van de service met andere software, zoals een uitbesteed salarisverwerkingssysteem. SAP deelt de gegenereerde omzet met de partners.