Voor Google gaan zaken boven mensenrechten, deel 2
Expliciet noemde het voorstel daarbij het weigeren mee te werken aan censuur vooraf en het afzien van het fysiek opslaan van gegevens in landen die beperkingen stellen aan de politieke vrijheden. Een tweede voorstel wil dat de directie een mensenrechtencommissie instelt die de wereldwijde implicaties van het bedrijfsbeleid op dat vlak beoordeelt.
De directie kreeg van de meerderheid van de aandeelhouders zijn zin: ze had aannemen van de voorstellen ontraden. Opmerkelijk was wel dat mede-oprichter Sergey Brin zich van stemming onthield. Brin gaf als stemverklaring dat hij wel instemde met de geest van de voorstellen, maar niet met de bewoordingen waarin ze op papier waren gekomen.
Brin verdedigde Google wel tegen de aanvallen op zijn aanwezigheid in China. "We hadden aanvankelijk wel moeite met de beperkingen waar we mee moesten leven. Maar we zijn er toch in geslaagd een oplossing te vinden die de meeste van onze principes eer aandoet", zei Brin. Volgens Brin presteert Google veel beter dan andere zoekmachines bij het vrijelijk beschikbaar maken van informatie. Ook heeft Google Baidu, de grootste zoekmachine in China, tot meer openheid over overheidscensuur gedwongen, pochte Brin. Baidu zag zich gedwongen aan te geven wanneer het informatie op verzoek van de overheid weggelaten had nadat Google daarmee begonnen was, aldus Brin.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee