Overslaan en naar de inhoud gaan

Postuum eerherstel 'code breaker' Turing bepleit

Alan Turing gaf leiding aan een team van wetenschappers in Bletchley Park, het ultrageheime centrum van de Britse contraspionage. Historici nemen aan dat het werk van Turing en zijn collega’s de oorlog met enkele jaren heeft bekort doordat de geallieerden de versleutelde berichten van de Nazi’s konden onderscheppen en ontcijferen. Hun werk werd tot 1974 geheim gehouden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Na de oorlog viel Turing in 1952 in ongenade, na te hebben opgebiecht dat hij een seksuele relatie met een man onderhield. Homoseksualiteit was in die dagen bij wet verboden. Zijn veroordeling en gedwongen chemische castratie brachten Turing ertoe om zichzelf enkele jaren later kort voor zijn 42e verjaardag van het leven te beroven. Door de strenge geheimhouding rond Bletchley Park was Turing in die dagen nauwelijks bekend bij het publiek en nam vrijwel niemand het voor hem op.

Briefschrijvers willen dat Turing van alle blaam wordt gezuiverd

Elf wetenschappers schrijven in een ingezonden brief in de Daily Telegraph dat premier Cameron “deze Britse held formeel vergiffenis moet schenken” en zijn reputatie van alle blaam moet zuiveren. Ze noemen Turing één van de briljantste wiskundigen in de moderne geschiedenis, meldt de nieuwssite van de BBC.

Tot de ondertekenaars van de open brief behoren professor Stephen Hawking, astronoom Lord Rees en Sir Paul Nurse, voorzitter van de Royal Society. Hun medestanders zijn Lord Currie van Marylebone, Lord Grade van Yarmouth, Lord Faulkner van Worcester, Lord Sharkey, Lord Smith van Finsbury, barones Trumpington, Sir Timothy Gowers van de Universiteit van Cambridge en Douglas Gurr van het Science Museum.

De afgelopen paar jaar zijn al enkele petities aangeboden om Turing eerherstel te geven, maar die zijn door de Britse regering van de hand gewezen. In 2009 heeft de toenmalige premier Gordon Brown wel namens de regering zijn excuses aangeboden voor de "afschuwelijke" behandeling die Turing indertijd ten deel viel.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in