Overslaan en naar de inhoud gaan

De 7 gouden tips voor Jóuw Goede Gesprek

Of het nu een functioneringsgesprek, een beoordelingsgesprek, een tweegesprek of een BILA wordt genoemd, dat maakt eigenlijk niet uit. Uiteindelijk is het allemaal gebaseerd op feedback: je baas, je manager of je leidinggevende kijkt naar jou en naar je wijze van werken en geeft daar feedback op.
functioneringsgesprek
© Shutterstock
Shutterstock

In jóuw Goede Gesprek staat, anders dan in dergelijke gesprekken, jouw werkbeleving centraal.

Voor regie op je werkgeluk en voor een werkelijk goed gesprek, de 7 gouden tips:

  1. Beschouw de zwaarte van het werk dat je doet; op je tenen lopen en tegen burn-out aan? (Een burn-out dokter, een burn-out? Ik? Nee, dat kan echt niet hoor, daar heb ik nu helemaal geen tijd voor…). Geef je werkdruk een cijfer op een schaal van 1 t/m 10 en neem de uitkomst hiervan mee in je gesprek.
  2. Is alles voor jou net iets te veel ‘appeltje-eitje' en ga je eerder richting een bore-out? (je weet nog, van Zaai uit Villa Achterwerk, met Irma en Ingrid tegen postbode Siemen: ‘Wij furfele ons dus jij moet iets fursinne') Geef ook hier een cijfer op een schaal van 1 t/m 10, en breng de uitkomst in bij je goede gesprek met je leidinggevende.
  3. Leg jouw beleving van zowel het werk zelf als van de werkomstandigheden voor in het gesprek.
  4. Deel jouw (nabije)toekomstplannen: welke motivatie-kicks gaan voor jou werken als je welk werk mag en kunt gaan doen?
  5. Aan je hoofd heb je twee oren en één mond. Gebruik deze dan ook in die verhouding. Horen is geen luisteren en praten is geen communiceren.
  6. Ont-moet (in de zin van niet-moeten) elkaar tijdens een lunchgesprek. En betaal zelf, ook voor je leidinggevende. Dat vergt een investering van twee broodjes ros en twee glazen melk, maar je geeft er wel meteen mee aan wie jouw werkbeleving regisseert en dat je er niet bent om te halen, maar om te brengen.
  7. Wees concreet. Kom vooral niet met gewauwel als: ‘Ik wil me hier graag verder ontplooien’, of met iets vaags als: ‘Ik zie dat ik hier bij dit bedrijf nog aardig wat piketpaaltjes te slaan heb’. Zeg dat je na het aankomend kwartaal klus X wilt starten, dat je Y voor ogen hebt als het gaat om aantallen en dat je Z als haalbaar ziet waar het gaat om kwaliteit. Beschrijf daarvoor compact en helder wat je aanpak zal zijn.

En weet dat je werkgever er belang bij heeft dat jij met jouw talenten verbonden blijft aan zijn organisatie. Een goeie kans dus dat ook je leidinggevende het als het Goede Gesprek zal ervaren!

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in