Overheid en ICT-branche werken aan betere samenwerking
Aanleiding van het programma is dat zowel de (rijks)overheid als de ICT-bedrijven behoefte hebben aan heldere wederzijdse verwachtingen, goede onderlinge communicatie en meer vertrouwen in elkaar. Het is de bedoeling dat de gemaakte afspraken tussen het ministerie van Economische Zaken en de branche gaan gelden voor de hele rijksoverheid. Het programmabureau wordt ondergebracht bij ICT~Office.
De ICT Haalbaarheidtoets is een belangrijk spoor van het programma. Beleidsmakers en ICT-bedrijfsleven overleggen al in een vroeg stadium over voorstellen van de overheid. Zo kan de overheid actuele kennis en kunde gebruiken uit de markt, waardoor nieuwe en innovatieve ICT-toepassingen sneller in beeld komen. Bovendien krijgt het een reëlere risico-inschatting, nog voor een eventuele aanbesteding start. Het voordeel voor het ICT-bedrijfsleven is dat het tekortkomingen in een voorstel in een vroeg stadium kan signaleren, zonder dat dit consequenties heeft voor de positie in een later aanbestedingstraject. "In een eerlijke dialoog met de overheid kunnen leveranciers innovatieve oplossingen suggereren. Tunnelvisie en afbreukrisico’s en worden hierdoor sterk verminderd", licht ICT~Office-woordvoerder Ted van Hintum toe.
Het tweede spoor van het programma, Goed Aanbesteden geheten, richt zich op belangrijke uitgangspunten om overheidsaanbestedingen te laten slagen, zoals effectieve gegevensaanlevering, een Meldpunt ICT-aanbestedingen per departement en het onderschrijven van de Gedragscode ICT-Aanbestedingen. Het derde spoor is het stimuleren van het MKB om meer in te schrijven op ICT-overheidsaanbestedingen. Deelname van MKB-bedrijven aan aanbestedingen moet vergemakkelijkt worden, om meer opdrachten aan het MKB te kunnen gunnen. Tot slot fungeert het Senior Forum Overheid & ICT-bedrijfsleven als aanvullende en informele overleggroep. Het forum bespreekt nieuwe initiatieven en de voortgang van het programma. (Ester Schop)