Deloitte wint Het Roze Slot voor meeste vrouwelijke securityexperts
Van ’t Hof behandelt in zijn programma onderwerpen die niet op reguliere congressen voorbij komen. Natuurlijk is het schreeuwende tekort aan securityprofessionals een onderwerp dat breder op de agenda staat, maar specifieke aandacht voor vrouwelijke experts is er niet. “We gebruiken allemaal digitale technologie, dus ik vroeg me af waarom de securitywereld dan wordt gedomineerd door slechts de helft van de bevolking”, zegt Van ’t Hof.
Symboliek
Samen met de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland bedacht hij een aanmoedigingsprijs: Het Roze Slot. Het idee daarachter is om het forse tekort positief te benaderen. “Ik heb een messing slot genomen, dat roze geverfd en er een tag en een ketting aan gehangen”, grijnst de presentator. Om serieuzer te vervolgen: “Daarin zit natuurlijk wel een symboliek, want het slot houdt de ketting bij elkaar.” Van ’t Hof hoopt hiermee wel iets in gang te zetten. “Wellicht is dit iets dat Cyberveilig oppakt of dat we zelf jaarlijks gaan doen.”
Diversiteit moet de norm worden
Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, hoopt juist dat ze de prijs slechts eenmaal hoeft uit te reiken. “Natuurlijk begrijp ik ook dat dit optimisme is, maar ik hoop dat we op een gegeven moment zulke aanmoedigingsprijzen niet meer nodig hebben, omdat diversiteit de norm is geworden in ons vakgebied.”
Dat diversiteit organisaties veel kan opleveren, kan Jelle Niemantsverdriet, director cyber risk services bij Deloitte, beamen. “Met een divers team – en dan gaat het niet alleen om de verhouding man-vrouw, maar diversiteit over de hele breedte – krijg je ook een diverse blik op problemen. Het biedt nieuwe perspectieven.”
Leuker
Bovendien krijgen bedrijven met een bredere blik ook toegang tot een grotere poule mensen. Zeker in deze tijden van grote tekorten, is dat een aantrekkelijk vooruitzicht. “Laten we de vijver zo groot mogelijk maken. Kijk ook naar mensen die uit landen komen waar je eerder niet naar keek, die een studieachtergrond hebben die je nooit overwoog of die een ander geslacht hebben dan datgene dat is oververtegenwoordigd in het vakgebied.”
En, zegt Niemantsverdriet, het is ook gewoon leuker werken in een diverse omgeving. “Een goede mix van mensen voedt iedereen die er werkt op zakelijk en persoonlijk vlak.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee