Overslaan en naar de inhoud gaan

Hackers spelen haasje-over met Microsoft

Microsoft bracht deze week zes beveiligingsbulletins uit die acht lekken dichten, waarvan er vijf ‘kritiek’ zijn. Ook biedt deze ronde een patch voor een ‘zero day exploit’ dat al in december is ontdekt, maar dat volgens Microsoft nog niet echt misbruikt werd. Opmerkelijk is bovendien dat deze patch ook Vista raakt, het besturingssysteem dat volgens Microsoft zeer veilig zou zijn.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het betreft drie lekken in Windows Client/Server Run-time Subsystem (CSRSS), waarvoor ook Vista kwetsbaar is. Tevens worden een lek gedicht in Universal Plug en Play, een in Microsoft Agent URL Parsing en twee in de Microsoft Content Management Server. Bovendien bevat deze ronde een patch voor een ‘privilege escalation’-lek in de Windows Kernel.

Spoedpatch
Deze patchronde bevat ook een hotfix voor de spoedpatch die vorige week werd uitgebracht voor de ANI-worm die zich binnen enkele dagen snel verspreidde. Ook hiervoor was Vista overigens kwetsbaar. De haast die Microsoft had met het uitbrengen van deze patch zorgde ervoor dat nogal wat gebruikers problemen kregen na het installeren ervan. De patch zorgde voor problemen met Realtek-drivers, TUGZip en CDTag.
Bovendien werkte de software van de Duitse belastingdienst niet meer door de patch. Duitse bedrijven hadden op straffe van een boete voor 10 april hun aangifte moeten doen met behulp van deze software.
Microsoft bracht dit jaar al drie keer een tussentijdse spoedpatch uit naar aanleiding van reeds misbruikte lekken. Het bedrijf is daar echter niet happig op, omdat een patch, naar nu ook weer blijkt, uitgebreid getest moet worden op mogelijke conflicten met andere applicaties, voordat hij wereldwijd verspreid kan worden. Om die reden wordt ook vaak afgeraden de officieuze patches van derden te installeren, die vaak bij zero day exploits worden uitgebracht.
Softwaremakers hebben allemaal te maken met het dilemma snel of degelijk patchen. Hackers profiteren hiervan. Zo meldt beveiliger McAfee dat hackers deze week drie nieuwe zero day exploits in Office hebben bekendgemaakt. Zij doen dat graag rond de maandelijkse patch-dinsdag van Microsoft omdat ze dan minstens een maand de tijd hebben om met de kwetsbaarheden te experimenteren – vaak zelfs langer. Het kost Microsoft gemiddeld 21 dagen om een lek te dichten, volgens het meest recente Internet Security Threat Report van Symantec. Daarmee is het bedrijf zelfs nog de snelste, want Apple doet er gemiddeld 66 dagen over en Sun zelfs 122.
De spoedpatch van vorige week kostte het bedrijf overigens een paar maanden om te maken. Beveiligers betwijfelen bovendien of de extra week die Microsoft had gehad tot de huidige patchronde genoeg was geweest om de problemen met die spoedpatch te voorkomen.
Het is ook nog maar de vraag of Microsoft de drie nieuwste lekken in Office volgende maand al zal dichten. Er staan nog zeker twee andere reeds bekende lekken in Office te wachten op een patch.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in