Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rijbroek niet bevoegd voor beveiligings- en recherchewerk

Beveiligings- en recherchewerk wat Rian van Rijbroek mogelijk heeft verricht bij de bedrijven van miljonair Gerard Sanderink zijn in wezen niet toegestaan. Dit antwoorden de ministeries van Financiën en Economische Zaken op Kamervragen over Sanderinks IT-bedrijf Centric. Ondanks diverse ontwikkelingen, ophef en onrust lijkt de Rijksoverheid zich vooralsnog geen zorgen te maken.
Van Rijbroek, Nieuwsuur-uitzending
© NPO
NPO

“De interne ontwikkelingen bij Centric hebben vooralsnog geen gevolgen voor de dienstverlening door Centric aan de overheden en banken die u noemt”, antwoordt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat hierbij om het werk wat IT-dienstverlener Centric verricht voor gemeentelijke overheden, instanties binnen de Rijksoverheid, en belangrijke instellingen zoals De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Belang voor Nederland

De begin januari al gestelde Kamervragen, aan de ministeries van Financiën en van Economische Zaken, betreffen naast Centric ook Sanderinks ingenieursbureau Oranjewoud en zijn bouwbedrijf Strukton. Laatstgenoemde twee bedrijven leveren net als de IT-onderneming “een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van de fysieke en digitale infrastructuur van ons land”, erkent Wiebes in zijn antwoorden.

Het afgelopen jaar zijn zowel Centric als ook Oranjewoud en Strukton herhaaldelijk in het nieuws gekomen door onthullingen over een reeks aan misstanden. Daaronder mogelijke financiële fraude, plotse ontslagen en managementleegloop bij Centric, niet-onderbouwde beweringen over miljoenenverlies in plaats van miljoenenwinst, en meer.

Verstrengeling Sanderink-bedrijven?

De FIOD (Ficscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) heeft in februari vorig jaar een inval gedaan bij Strukton. Aanleiding hiervoor was verdenking van omkoping bij buitenlandse bouwprojecten, waar ook Oranjewoud bij betrokken zou zijn. De link met IT-bedrijf Centric zou eigenaarschap en toegenomen managementingrijpen van Sanderink zijn.

In de rechtszaak van Centrics commercieel directeur Hans Schrijver over zijn non-actiefstelling en ontslag heeft deze ex-topman gesteld dat er op last van Sanderink miljoenen zijn overgesluisd van Centric naar Strukton. Zijn weigering om dit weer te doen, is volgens Schrijver reden voor zijn non-actiefstelling en uiteindelijke exit. Betrokken bestuurders spreken dit tegen. Eind vorig jaar is al naar buiten gekomen dat Strukton geen bewijs voor fraude ziet, maar wel rekening houdt met straf.

Fraudebeschuldigingen

Bij dit alles speelt ook nog door Sanderink vermeende fraude bij zonnepanelenbedrijf DSS, waar zijn voormalige vriendin Brigitte van Egten bestuurder was. Die topvrouw was in dienst van Centric en is beschuldigd van fraude en meer misstanden. Harde bewijzen hiervoor ontbreken vooralsnog, maar dat weerhoudt Sanderink niet van herhaalde beschuldigingen aan diverse topmensen, die inmiddels zijn vertrokken bij zijn bedrijven. Hierover zijn diverse rechtszaken gestart.

Spil in deze affaires lijkt Rian van Rijbroek te zijn; zelfverklaard cybersecurity-expert die het vertrouwen van Centric-eigenaar Sanderink heeft gewonnen. Naar verluidt zou zij achter interne onderzoeken zitten waar de vermeende fraude door ex-topmanagers uit blijkt. In lopende rechtszaken is meermaals door en namens Sanderink verklaard0 dat er bewijs is, maar tot op heden is dat niet getoond óf niet onderbouwd dan wel overtuigend geacht.

Geen vergunning, geen toestemming

Daar komen nu de formele antwoorden van de ministeries van Financiën en Economische Zaken bij. Indien het vermeende bewijs als bron Van Rijbroek heeft, dan zou dat in wezen niet valide zijn. De zelfverklaarde security-expert, die eerder ook boekhoudexpertise heeft geclaimd, is namelijk niet bevoegd, aldus minister Wiebes van EZK.

 “Op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus moet men voor het verrichten van recherchewerkzaamheden (het vergaren en analyseren van gegevens) over een vergunning van de Dienst Justis beschikken. Bij de Dienst Justis is geen vergunning bekend die is afgegeven op naam van mevrouw Van Rijbroek. Ook is niet gebleken dat mevrouw van Rijbroek toestemming heeft verkregen van de Korpschef om recherchewerkzaamheden te mogen verrichten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in