Firefox had meeste bugs
Het merendeel van de gerapporteerde lekken, 78 procent, schuilt in webgerelateerde software. Maar anders dan op grond van de publiciteit wellicht gedacht wordt, zijn de webbrowsers niet de hoofdschuldigen. Webbrowsers waren goed voor 8 procent van de gemelde kwetsbare plekken in webgerelateerde software. Van die ruim 190 lekken in browsers zat 44 procent in Firefox. Safari tekende voor 35 procent van de lekken, en Internet Explorer voor 15 procent. Opera sluit de rij met 6 procent van de lekken in webbrowsers in de eerste helft van 2009.
Overigens past hierbij wel de kanttekening dat deze cijfers alleen iets zeggen over de kwaliteit van het ontwikkelproces. Er kan niet uit geconcludeerd worden dat Firefox onveiliger is dan de andere browsers. Om te beginnen maakt Cenzic geen onderscheid naar de ernst van het lek c.q. het gemak waarmee het te exploiteren is. Ook wordt niet gewogen hoe snel gereageerd wordt op het lek. En ten slotte, lekken die slechts bij een paar insiders bekend zijn, zijn altijd nog gevaarlijker dan algemeen bekende lekken.
Bij de kwetsbaarheden in webgerelateerde software spelen de ‘usual suspects’ de hoofdrol. 26 procent opende de weg voor SQL injection, 17 procent maakte een cross site scripting aanval mogelijk, 14 procent had betrekking op onvolkomenheden bij authenticatie en autorisatie, en in 12 procent van de gevallen was misbruik van verkeerd gedimensioneerde buffers mogelijk.
staat online.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee