Software stikt van de fouten
Hoe komt het dat er nog steeds zoveel fouten in belangrijke software zitten? Waardoor verandert dit niet?
Oprichter Martin Pol van het in softwaretesten gespecialiseerde bedrijf Polteq: “Haast en technology pull. Door de druk vanuit de business wordt onvoldoende tijd uitgetrokken voor gedegen testen. Daardoor wordt in softwareontwikkeling telkens weer een volgende stap gezet terwijl men nog niet klaar is met de vorige.”
Tobias Kuipers van de Software Improvement Group wijst er in dit verband op dat veel infrastructurele software van nu, zoals Windows of de Oracle Database engine, hele stukken code bevatten die soms dertig of veertig jaar oud zijn: “Die programma’s zijn niet op betrouwbaarheid maar op performance ontwikkeld. Het gevolg is dat de programmacode omvangrijk en zeer ingewikkeld is. Dat maakt het heel moeilijk om een fout die je aan de buitenkant observeert, te herleiden tot oorzaken op codeniveau. En als je dan uiteindelijk op codeniveau een correctie doorvoert, dan is vaak moeilijk te overzien of je daarmee niet een of meer nieuwe problemen introduceert. Het probleem is dat het niet betrouwbaar te krijgen is, gegeven de huidige basis, hoeveel energie en geld je er ook insteekt.”
Volgens professor Jan Friso Groote van de TU Eindhoven liggen aan al die praktische perikelen fundamentele menselijke beperkingen ten grondslag. In volgorde van fasen in het ontwikkelproces: