Digitalisering van cultuursector krijgt miljoenen uit publiek-private pot
Afgelopen jaar werden via deze weg op beperktere schaal al cultuurinstellingen ondersteund met een bijdrage voor hun digitale projecten, maar volgens een woordvoerster is "de belangstelling voor onze donaties zo groot dat we ons hebben ingespannen om nieuwe financiers te vinden". Onder die groep is nu ook het cultuurministerie, dat met 2 miljoen over de brug komt en dat de komende twee jaar ook zal doen.
Kansen voor cultuur en kunst
"Digitalisering biedt kansen voor de culturele sector. Het is een groot nieuw podium voor makers, waarop ze aan een breed publiek hun werk kunnen tonen. Maar dat niet alleen, ook nieuwe kunstvormen zijn mogelijk. En misschien nog wel het belangrijkste: het kan cultuur toegankelijker maken, drempels wegnemen, inspireren", motiveert staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.
Cultuurloket DigitALL is een publiek-private samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VriendenLoterij, Fonds 21, het VSBfonds, de VandenEnde Foundation, de gemeente Amsterdam, Stichting Zabawas, het Elise Mathilde Fonds en nu dus ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Al begonnen door corona
De digitalisering van de cultuursector kwam al aardig op gang tijdens de coronapandemie, toen meerdere perioden geen bezoekers konden worden ontvangen. Daarop werden exposities en ook uitvoeringen via een beeldscherm thuis aangeboden. In 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, heeft cultuurloket DigitALL al het noodfonds Kickstart Cultuurfonds opgericht. De samenwerking daarvoor wordt nu voortgezet; niet meer als tijdelijk noodfonds maar als driejarig programma rondom de toepassing van digitale technologie voor publiek. Culturele instellingen kunnen aankloppen bij het fonds om "de kansen die digitale technologie biedt, te blijven verzilveren". Dat doen het cultuurloket met donaties (tot 250.000 euro) en door kennisdeling.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee