Keus te over voor IT’ers in de dop
Hij deelde ‘gouden’ sleutels uit aan IT-professionals die, aangekomen bij de poort van hun werkgever, zich met die sleutels uit hun ‘gouden kooien’ konden bevrijden. De concurrerende werkgevers waren ‘not amused’.
Ingetogen
Voor het eerst in vier jaar organiseerde de stichting HBO-I, waarin de Nederlandse HBO Informatica opleidingen samenwerken, onlangs het ICT Event voor bijna afgestudeerde ICT-studenten. Sommige studenten voelden zich weliswaar door standwerkers besprongen, maar het was een en al ingetogenheid. De veertig bedrijven en organisaties wilden vooral contacten leggen met de zeshonderd derde- en vierdejaars IT-studenten, die uit het hele land naar het Rotterdamse beursgebouw kwamen. Voor de studenten was het een mooie gelegenheid om zich te oriënteren op de vele mogelijkheden die hen als afgestudeerden te wachten staan. Want heel veel bedrijven kunnen deze jongens en meisjes goed gebruiken.
Studieauto
Maar werkgevers moeten geduldig zijn, want deze studenten zijn nog niet klaar. Eén van de standhoudende bedrijven PEAK-IT, heeft een manier gevonden om studenten al vroegtijdig aan zich te binden. Al tijdens het derde of vierde jaar van hun HBO-studie krijgen studenten een arbeidscontract aangeboden. Na afronding van de studie hebben ze een baan als gedetacheerde support- of beheermedewerker. Met een inkomen van 1800 tot 2000 euro per maand. PEAK-IT lokt deze studenten met een leaseauto (Toyota Aygo), die ze kunnen gebruiken gedurende de tijd dat ze hun studie afmaken. Na de HBO-studie stuurt het bedrijf de nieuwe medewerkers vier weken naar een stoomcursus MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator) in India. Wie het MCSA-certificaat haalt, krijgt een Mini Cooper. PEAK-IT bestaat ongeveer anderhalf jaar en heeft inmiddels 250 medewerkers.
Geen Leaseauto
Er staan ook meer traditionele bedrijven op het ICT Event. Aan de overkant van het pad waar de Mini Cooper in PEAK-IT-kleuren blikken vangt, is de bescheiden stand van DAF Trucks. Bart van den Brink is projectmanager bij DAF Trucks in Eindhoven. Hij is dringend op zoek naar jong bloed voor de tweehonderd man sterke ICT-afdeling van DAF. “We zijn breed, doen veel zelf en hebben dus veel te bieden. Wie in Technische Informatica is afgestudeerd kan bij ons alle kanten op. Van IT-toepassingen voor kantoor, tot SOA en webservices op onze AS/400 mainframe omgeving.”
De trucks van DAF, die zonder software niet meer starten, spreken tot verbeelding op een beurs als deze. Volgens Petra Halleen, als HR-medewerker van DAF in de stand werkzaam, is de auto van de zaak voor veel ICT-professionals nog altijd een lastig punt. Halleen: “Wij geven onze IT’ers geen leaseauto’s. We hebben een fabriek en onze mensen hoeven niet het hele land door. Wij hebben een leuke organisatie, een leuk product en leuk werk. We betalen marktconform. Consultants die bij ons solliciteren zijn erg gehecht aan hun auto. Het is heel vaak een punt van discussie.”
Wensenlijstje
Wat moet een werkgever doen om de studenten die hier rond lopen aan de haak te slaan? Paul van Dongen, 21 jaar en derdejaars Bedrijfskundige Informatica-student aan de Hogeschool Rotterdam, heeft zijn wensenlijst paraat: “Interessant werk bieden, leuke collega’s en een goede sfeer hebben en perspectief in carrièretermen bieden.” Medestudent Pim Gaemers (20): “Het is deels natuurlijk verkooppraat wat de bedrijven ons hier vertellen. Dat moet je eruit zien te filteren. En verder moet een bedrijf je liggen. Capgemini is bijvoorbeeld niets voor mij, te formeel.” Pim Simons (20) studeert Informatica aan de Hogeschool Rotterdam, en vult Gaemers aan: “Het lijkt wel of de collega’s bij Capgemini met elkaar concurreren.”
Verderop staan studenten van Saxion Hogeschool Pim Weekenstro (20) en Joost te Molder (19), beide derdejaars Bedrijfskundige Informatica. Weekenstro: “Er wordt behoorlijk aan ons getrokken. We zijn hier om ons te oriënteren.” Te Molder: “Op deze beurs staan maar weinig bedrijven met specifieke functies waar ik me op kan richten. Dat is jammer. Ook al zal er veel zijn veranderd tegen de tijd dat wij klaar zijn met onze opleiding.”
Aggressief
“De aanpak van Atos Origin is mij te aggressief,” zegt Maarten van Strien (21), student Bedrijfskundige Informatica aan de Hogeschool Zeeland. “Een vriend van me vertelde dat hij in een procedure zit bij LogicaCMG. Daar nemen ze 300 mensen tegelijk aan. Hij loopt daar met één gesprek binnen. Dan ga je je toch dingen afvragen. Of je serieus genomen wordt bijvoorbeeld.”
Stage als basis
Ronald Lemmen is senior programmer bij Avanade en staat vandaag voor zijn werkgever op de beurs. Stages zijn een goede basis voor contact , zegt hij. “Want negentig procent van de nieuwe mensen binnen de meeste bedrijven komen via een stage binnen. Er lopen ook maar heel weinig mensenhier rond die op dit moment een baan zoeken.
Alfred van Wageningen van Conspect ICT diensten is er om contacten te leggen en om NAW-gegevens te verzamelen. “Deze jongens hebben echt heel veel keuze als ze straks klaar zijn. Ik zeg tegen ze: ‘Ga ook eens kletsen met de andere bedrijven die hier staan’.”