Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste internationale AI-verdrag ondertekend door EU, VS en andere landen

De Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende andere landen hebben donderdag het eerste juridisch bindende internationale verdrag getekend voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dat gebeurde tijdens een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het verdrag moet innovatie aanjagen, maar tegelijkertijd mogelijke risico's voor mensenrechten, de democratie en de rechtstaat beheersen.

ondertekenen
CC0/Pixabay License

De Britse zakenkrant Financial Times berichtte eerder op de dag al over het verdrag. Het betreft een verdrag van de Raad van Europa waar 46 lidstaten onder vallen. Deze landen hebben onderhandeld met elf niet-lidstaten, waaronder Australië, de Verenigde Staten en Canada. De Raad van Europa meldt dat andere landen zich bij het verdrag kunnen aansluiten.

'Hopelijk meer landen'

"We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen handhaaft en niet ondermijnt", legt secretaris-generaal Marija Pejčinović Burić van de Raad uit. Volgens haar is het verdrag ontworpen om precies dat te waarborgen. "Ik hoop dat dit de eerste van vele handtekeningen zal zijn en dat ze snel gevolgd zullen worden door ratificaties, zodat het verdrag zo snel mogelijk in werking kan treden."

Naast de VS en de EU hebben ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, Moldavië, San Marino, het Verenigd Koninkrijk en Israël hun handtekening onder het verdrag gezet.

Mensenrechten, democratie, rechtsstaat

"Ik ben erg blij dat zo veel internationale partners bereid zijn om het verdrag over AI te ondertekenen", zei vicevoorzitter Věra Jourová van de Europese Commissie vanmorgen al tegen de Financial Times. "Het nieuwe kader zet belangrijke stappen voor het ontwerp, de ontwikkeling en het gebruik van AI-toepassingen, die vertrouwen en de geruststelling moeten brengen dat AI-innovaties onze waarden respecteren: het beschermen en bevorderen van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in