Kritisch denken kan je leren
Onze hersenen houden graag vast aan onze bestaande ideeën en overtuigingen. Dit fenomeen heet confirmation bias. Internet algoritmes versterken dit. Zodra een site of een app weet welke overtuigingen jij "liked" zorgen algoritmes ervoor dat je daar meer van ziet. Tegengestelde meningen komen niet meer tevoorschijn in zoekresultaten en andere overtuigingen zie je niet meer in je social media timelines.
Het internet creëert een bubbel, waarbinnen je alleen nog content ziet die jouw ideeën bevestigt. Dit heeft vaak tot gevolg dat je nog sterker gaat geloven dat jouw mening de gangbare (en enige juiste) is.
De populariteit van AI maakt het nog belangrijker om kritisch te blijven nadenken. AI genereert content op basis van eerder geanalyseerde data en prompts. Vaak leidt dit tot snelle inzichten, maar AI kan soms ook complete onzin genereren. En als AI getraind wordt op basis van data waar vooroordelen in zitten dan zullen deze vooroordelen ook terug komen in de antwoorden die een AI geeft.
Om uit onze bubbel te kunnen stappen en AI-gegenereerde content op waarde te kunnen schatten, moeten we ons bewust zijn van onze overtuigingen en moeten we nadenken over de informatie die we consumeren. We moeten kritisch leren denken. Dat is niet gemakkelijk, maar gelukkig kan je het trainen. De basis van kritisch denken is niet negatief zijn, maar nieuwsgierig zijn.
Je kan bijvoorbeeld zelf breder onderzoek doen naar een onderwerp en er kennis over opbouwen. Daardoor wordt het makkelijker om waarheid van onzin te onderscheiden. Daarnaast kan je actief op zoek gaan naar de argumenten van mensen met een tegenovergestelde mening, zodat je beter begrijpt waar zij hun ideeën op baseren.
Je kan je nieuwsgierigheid ook bevredigen door open vragen te stellen. Dit klinkt simpel, maar is in de praktijk best lastig. Het leidt tot interessantere gesprekken, maar je zal zeker in het begin goed na moeten denken over de formulering van een open vraag. Ook kan veel vragen voelen als het uitdagen of in twijfel trekken van autoriteit, wat in hiërarchische omgevingen ongemakkelijk kan zijn.
Kritisch denken is dus een vaardigheid, en het vereist dat je alert bent. AI en het internet zorgen voor de democratisering van kennis, maar waar kennis macht is, komt meer macht ook met meer verantwoordelijkheid. Laten we deze verantwoordelijkheid serieus nemen en de kwaliteit van de informatie die we tot ons nemen actief evalueren.
Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 1 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee