Verslaving
Als iemand flessen drank gaat verstoppen, is dat vaak een teken van verslaving. Daar komt doorgaans niets goed van.
Wanneer je belangrijke ontwikkelingen in je onderneming verzwijgt voor het bestuur dat een oogje in het zeil moet houden of de normen en waarden van het bedrijf wel in acht worden gehouden, wat betekent dat dan? Een verslaving aan succes en vrees voor lastige vragen die een verdere groei van het bedrijf in de weg zit?
Door het ontslag van CEO Sam Altman en de verwikkelingen bij OpenAI en Microsoft daarna, heb ik mij wel even achter de oren gekrabd. Ik hoor niet bij de groep mensen die gelijk het einde van de mensheid ziet opdoemen als computerprogramma's nog wat slimmer worden. Maar dat we met generatieve AI een heel krachtig hulpmiddel te pakken hebben, is mij wel duidelijk. Ook besef ik dat de voor- en nadelen ervan nog lang niet zijn uitgekristalliseerd.
Een pauze in de ontwikkeling zoals sommigen bepleiten, lijkt me niet zo zinvol. Gaan Westerse bedrijven en kennisinstellingen daar niet mee door, doen anderen dat wel. Maar het is wel belangrijk dat er een vinger aan de pols gehouden wordt, een reflectie op een ontwikkeling door mensen die niet direct in waan van het onderzoek en het succes delen.
Ik ken Sam Altman niet, maar bij mij ontstaat de indruk dat hij verslaafd is geraakt aan generatieve AI. Hoe kan het dat je zo verandert? Je bent mede-oprichter van een non-profitorganisatie met als enig doel Artificial General Intelligence te bereiken om degenen die minder mooie bedoelingen hebben met de technologie, voor te blijven. Vervolgens schuif je dat idealistisch doel aan de kant, open je de jacht op het grote geld en houd je het bestuur buiten wat je doet. De brief van het Q*-team aan het bestuur is daarbij illustratief hoe de gang van zaken is bij OpenAI. Heeft een bestuurslid kritiek op de handelswijze in het bedrijf, dringt Altman aan op haar aftreden.
Nu Altman terug is op zijn positie, het kritisch bestuur is afgezet en Microsofts CEO Satya Nadella zijn steun voor Altmans handelingswijze duidelijk heeft gemaakt, is het de vraag hoe het verder gaat met die kritische houding ten aanzien van de verantwoorde ontwikkeling van genAI. Wat merken de klanten van OpenAI daarvan, en belangrijker nog de klanten van Microsoft, nu de technologie van OpenAI in vrijwel alle Microsoft-producten zit?
Gezien de inhaalslag die Anthropic op OpenAI maakt, hoeft het volgen van een verantwoorde route, een snelle ontwikkeling niet in de weg te staan, zo lijkt het.
Met verslavingen loopt het echter vaak niet goed af. Ik hoop maar dat het nieuwe OpenAI-bestuur, dat nu gevormd wordt, Altman kan ontnuchteren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee