Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldleiders blij met AI Code of Conduct van de G7

"Ik roep de ontwikkelaars van AI op deze Code of Conduct zo snel mogelijk te tekenen en te implementeren", stelt EU-voorzitter Ursula von der Leyen naar aanleiding van de publicatie van een nieuwe AI-gedragscode. Deze is de afgelopen maanden opgesteld in het kader van het Hiroshima AI proces van de G7 economische grootmachten.

Ook het Witte Huis heeft in vergelijkbare bewoordingen het belang aangegeven van  het ontwikkelen van een sluitende governance. Deze moet ervoor zorgen dat de economie optimaal gebruik kan maken van de potentiële kansen van de technologie, terwijl tegelijkertijd de risico's in de hand kunnen worden gehouden en individuen en de maatschappij beschermd worden.

De vrijwillige gedragscode was in conceptvorm al eerder bekend maar de G7-wereldleiders hebben de definitieve versie van dit document deze week gepubliceerd, samen met een lijst met richtlijnen voor implementatie. Deze set documenten is het resultaat van een besluit dat door de G7-leiders is genomen tijdens de topconferentie in Hiroshima in mei dit jaar.

Governance verder ontwikkelen

Zowel Von der Leyen als de regering Biden benadrukken dat de gedragscode en de richtlijnen slechts het begin zijn. Beide zijn 'levende' documenten die verder moeten worden uitgewerkt en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. 

Zo willen de G7-leiders samen met de Global Partnership for Artificial Intelligence (GPAI) en de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) voor het eind van het jaar al verschillende projecten opzetten en in gesprek gaan met betrokkenen zoals overheden, universiteiten, vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld en het bedrijfsleven. De op te zetten projecten blijven niet beperkt tot de landen van de G7 maar moeten leiden tot wereldwijde overeenstemming over het opzetten van een open en stimulerende omgeving waarin veilige en betrouwbare AI-systemen worden ontworpen, ontwikkeld en gebruikt. 

Vliegende start gemaakt

De G7-leiders hebben afgesproken monitoringtools te ontwikkelen en procedures om organisaties die zich bezighouden met AI ter verantwoording te kunnen roepen. De leden van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en  de VS) plus de Europese Unie hebben al initiatieven daartoe genomen.

In Europa is de AI Act opgesteld die moet uitmonden in definitieve AI-wetgeving. In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Biden gisteren een 'executive order' gepubliceerd die de ontwikkelaars van de fundamentele modellen onder generatieve AI verplicht de resultaten van een aantal veiligheidstests te overleggen vóórdat producten en diensten gebaseerd op die modellen publiek beschikbaar mogen komen. En in het Verenigd Koninkrijk organiseert de Britse overheid vandaag en morgen een grote topconferentie rond het thema AI Safety. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in