Apple-topman bepleit lagere belastingdruk
In het verleden heeft Apple zulke lastige vragen gepareerd met de stelling dat het bedrijf niettemin één van de grootste belastingbetalers in de VS is. In boekjaar 2012 betaalde Apple 6 miljard dollar aan federale vennootschapsbelasting.
Ruim 100 miljard dollar is buiten Amerika geparkeerd
Apple heeft een berg van zo'n 145 miljard dollar aan contant geld. Daarvan is maar 45 miljard dollar in eigen land gestald en de rest - 100 miljard dollar - elders in de wereld. Critici zien dit als een vorm van belastingontduiking. Persbureau Bloomberg noemt overigens een bedrag van 102 miljard dollar aan buitenlandse contanten en investeringen.
Vorige maand lanceerde Cook een plan om tussen nu en 2015 voor 100 miljard dollar aan de aandeelhouders uit te keren. Niet door eigen geld uit het buitenland terug te brengen, maar door leningen af te sluiten. Dat bespaart het bedrijf 9,2 miljard dollar aan belastingen, becijferde 'rating'-bedrijf Moody's. Ook dat trucje is niet in goede aarde gevallen.
Voorstel Cook moet repatriëring van winsten stimuleren
Tim Cook komt dinsdag goed beslagen ten ijs, meldt de nieuwssite AllThingsD. Hij neemt voorstellen mee naar Washington om de Amerikaanse belastingwetgeving zodanig te wijzigen dat bedrijven als Apple worden aangemoedigd om hun buitenlandse tegoeden naar de VS over te brengen.
Op dit moment moet een Amerikaans bedrijf 35 procent van het ingevoerde geld aan de Belastingdienst afdragen. "Dat is een heel hoog percentage. We stellen niet voor om er nul procent van te maken. (..) Het moet redelijk zijn", zei hij tegen de Washington Post. Verdere details wilde hij nog niet geven, maar het zou om een 'dramatische' vereenvoudiging van de wetgeving voor bedrijfsbelastingen gaan.
Cook ontkent dat Apple Amerikaanse winsten exporteert
Cook ontkende wel pertinent dat Apple winsten die het in Amerika maakt naar het buitenland doorsluist om belastingen te ontwijken. "We betalen belastingen over alle producten die we in de VS verkopen", verzekerde Cook desgevraagd aan AllThingsD, een online-uitgave van The Wall Street Journal.
In een eerder interview met Business Week zei Cook dat Apple banen naar de VS wil terugbrengen door weer Macs in eigen land te produceren. Het aantal arbeidsplaatsen dat daarmee is gemoeid, is maar bescheiden (200). Cook vertelde de Washington Post deze week dat de benodigde onderdelen in Arizona worden gemaakt en in Texas tot complete computers worden geassembleerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee