Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven aarzelen bij AlmereGrid

Een ‘grid’ is een netwerk van losse pc’s dat rekenkracht kan delen. In dit geval gaat het om pc’s van bedrijven en particulieren die rekentaken ten behoeve van de wetenschap uitvoeren. Dat soort initiatieven bestaat al langer, zoals het roemruchte SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), dat jarenlang in data van radiotele-scopen (vergeefs) zocht naar bewijs voor buitenaardse intelligentie.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock


Al deze programma’s steunen bovendien louter op internet, en maken geen gebruik van de locale infrastructuur. “De reden dat we in Almere zitten heeft vooral te maken met het glasvezel dat in de grond zit. Sommige bedrijven hebben wel tot 100 MB bandbreedte tot hun beschikking”, aldus directeur Ad Emmen

Heel Nederland
Toch haast hij zich te zeggen dat bedrijven uit heel Nederland kunnen meedoen. Het Erasmus Medisch Centrum gebruikt het grid sinds kort voor het maken van gedetailleerde botscans en Daniëlle Posthuma van de VU in Amsterdam doet met behulp van AlmereGrid chromosoomonderzoek naar oogafwijkingen bij tweelingen. Daarvoor moet erg veel statische data worden doorgerekend, capaciteit die er bij de VU niet (altijd) is. “We hebben werk uitbesteed aan rekencentrum SARA, maar het type parallelle computers daar is voor ons type onderzoek eigenlijk overkill”, zegt Posthuma. “Nadeel van AlmereGrid is dat er nu nog weinig computers aangesloten zijn, maar dat zal ongetwijfeld veranderen.”
Dat vanuit wetenschappelijke hoek veel belangstelling zou bestaan voor het project wisten de initiatiefnemers vanaf het begin, maar een veel grotere uitdaging was om het midden- en kleinbedrijf mee te krijgen. Emmen: “Daaraan moet je toch het nodige uitleggen. We wachten dan ook niet op spontane aanmeldingen, maar benaderen bedrijven actief.”AlmereGrid liep overigens wel al meteen tegen bepaalde bezwaren aan. Grote organisaties hebben schroom om mee te doen omdat gebruikers in principe inzage kunnen krijgen in het aantal computers dat door zo’n organisatie wordt gebruikt. De oplossing is dat er een soort Chinese muur tussen wordt gezet. Emmen: “We zijn op dit moment bezig om een server te ontwikkelen die het werk in de organisatie verdeelt en alleen de resultaten terugstuurt.”

Back-up
Er zijn meer opvallende programma’s die AlmereGrid wil ontwikkelen. Zo kan het grid in de toekomst ook worden gebruikt voor back-up- en recovery-doeleinden voor het MKB. Dat gebeurt in het kader van Business Experiments in Grid (BEinGrid), een initiatief van de Europese Commissie. “Back-up data wordt gekopieerd en verdeeld over pc’s”, aldus Emmen.
Ook wil AlmereGrid kijken of toekomstige bewoners van de regio virtueel hun huis kunnen laten bouwen aan de hand van gegevens uit verschillende databanken. “De visualisatie daarvan is nu nog wat moeilijk voor een enkele pc, maar met meerdere pc’s zou je heel goed aan mooie modellen kunnen rekenen.”
AlmereGrid heeft voorlopig niet direct plannen voor uitbreiding naar andere steden, zo zegt Emmen. “Als Amsterdam of een andere stad iets dergelijks wil opzetten zullen we daarin zeker adviseren.” Emmen denkt sowieso dat grid computing in de toekomst breed wordt ingezet. “Ik denk eerlijk gezegd dat het onzichtbaar wordt. Het is een vorm van datavirtualisatie die je ook bij andere applicaties ziet opduiken. Vroeger waren computers met parallelle processoren zo bijzonder dat er congressen aan gewijd werden. Nu zitten ze bij wijze van spreken in elke pc.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in