Overslaan en naar de inhoud gaan

Champions League

PinkRoccade wellicht via omweg toch naar Ordina
Ordina aast op overname van een aantal onderdelen van zijn branchegenoot Getronics. Het gaat om activiteiten die KPN te koop heeft gezet. Dit meldde Ordina bij de publicatie van de jaarcijfers. Ordina heeft al eens geprobeerd om een grote overname te doen. In 2004 toonde het bedrijf uit Nieuwegein belangstelling voor PinkRoccade.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het voormalige rekencentrum van de overheid ging echter na een maandenlange strijd naar Getronics voor 350 miljoen euro. Volgens Ordina-topman Ronal Kasteel zitten er nu tussen de Getronics-onderdelen die KPN te koop heeft gezet, ook activiteiten van het voormalige PinkRoccade.
Kasteel schat dat de onderdelen een omzet vertegenwoordigen van 400 miljoen euro. De interesse is inmiddels kenbaar gemaakt aan KPN, zei hij. “Wij kijken er met meer dan normale belangstelling naar.”
KPN liet vorige maand bij de presentatie van zijn jaarcijfers weten bepaalde onderdelen van Getronics af te willen stoten. Getronics kwam vorig jaar in handen van het telecombedrijf. KPN zegt zich met zijn nieuwe aanwinst vooral te willen richten op werkplekbeheer. Voor een eventuele overname zal Ordina diep in de buidel moeten tasten. Bestuursvoorzitter Kasteel zei een aandelenemissie niet uit te sluiten. /ANP

Vijandig bod op Diebold
De Amerikaanse fabrikant van stemmachines, geldautomaten en beveiligingssystemen Diebold is doelwit van een vijandige overnamepoging. Unitied Technologies Corporation (UTC) heeft vorige week een bod van 2,63 miljard dollar uitgebracht.
Het bod van 40 dollar per aandeel geeft aandeelhouders een bonus van 66 procent bovenop de slotkoers van afgelopen vrijdag van 24,12 dollar. Anderzijds ligt de door UTC geboden prijs 27 procent onder de piekkoers van 54,50 dollar die Diebold in juli 2007 nog noteerde.
UTC kwam met zijn openbare bod nadat besprekingen met het bestuur van Diebold over een mogelijke overname waren gestrand, meldt de zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens financieel directeur Jim Geisler heeft UTC twee jaar lang ge-probeerd goedschiks tot zaken te komen, maar reageerde Diebold herhaaldelijk afwijzend.
United Technologies is gespecialiseerd in brandbestrijding en (fysieke) beveiliging. Topman George David wil zijn bedrijf snel laten groeien door een actieve acquisitiestrategie. Eerder nam UTC onder andere het Britse bedrijf Chubb over. Andere onderdelen van het concern zijn liftenfabrikant Otis en Pratt & Whitney, fabrikant van straalmotoren. Overnameprooi Diebold is in de Verenigde Staten onder meer bekend als fabrikant van stemmachines. Die leveren echter slechts 2 procent van de omzet op. Ongeveer een kwart is afkomstig van beveiligingsproducten. /g.kelfkens@sdu.nl

Frans belang in STM
De Franse staat heeft 2,85 procent van de aandelen in chipfabrikant STMicroelectronics gekocht. Met de aankoop van het belang is ongeveer 260 miljoen euro gemoeid. De overheidsdeelname moet de onafhankelijkheid van STM helpen waarborgen, aldus president Nicolas Sarkozy.
De staat betaalt nu 10 euro per aandeel. Waarschijnlijk krijgt de verkopende partij Finmeccanica later nog 4 euro extra per aandeel, afhankelijk van de ontwikkeling van STM’s beurskoers over een periode van drie maanden.
In 2005 verkocht het voormalige staatsbedrijf France Telecom zijn aandelen in STM. Op dit moment wordt 71 procent van de aandelen vrij verhandeld op de beurs en is 27,5 procent in handen van grote beleggers uit Frankrijk en Italië.
Volgens een bekendmaking van het Elysée, de ambtswoning van Sarkozy, zijn de producten die STMicroelectronics ontwikkelt en produceert van strategische betekenis voor de innovatie in vele bedrijfstakken in Frankrijk en de rest van Europa. Met het aandelenpakket wil de Franse staat die positie veiligstellen. Ook de activiteiten van STM op het gebied van nanotechnologie spelen een rol in de beslissing. Tegelijk heeft de Franse regering besloten subsidie te verlenen voor de vestigingen van STM in Grenoble en Crolles. Dat is gebeurd op basis van een door de chipfabrikant ingediend ontwikkelingsprogramma voor de periode 2008-2012. Over de hoogte van de financiële bijdrage moet nog worden onderhandeld. Eind vorig jaar is een gemeenschappelijk ontwikkelingsproject van STM, NXP en Freescale in Crolles afgesloten. Daarna bleef alleen STM over. /g.kelfkens@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in