Commentaar: Gebroken raam
Dat is zo ongeveer de redenering achter het door Microsoft geïnstigeerde IDC-onderzoek naar de economische waarde van Vista.
Ongetwijfeld meent Microsoft dat iedere medestander in zijn voortdurende strijd met de Europese regelgevers meegenomen is.
Zo kennen we er nog wel een paar. Hebben de huidige Windows-versies niet een hele bedrijfstak aan beveiligingssoftware tot stand gebracht?
Het grappige is dat de redenering waarvan IDC en Microsoft zich bedienen te boek staat als de ‘parabel van het gebroken raam’, op schrift gezet door Frédéric Bastiat in 1850 en daarna nog door menig econoom aangehaald om te laten zien hoe economen zich blind kunnen staren op positieve effecten en de negatieve buiten beschouwing laten. De parabel betreft een winkelier wiens zoon het raam van zijn winkel laat sneuvelen. Goed voor de glaszetter, dus voor de economie, zouden de toenmalige economen gezegd hebben. Maar menigeen vergeet dat die winkelier zijn geld ook anders zou kunnen hebben besteed, bijvoorbeeld aan nieuwe schoenen voor zijn zoon - net zo goed voor de economie. Bastiat doorzag in 1850 dus al dat Microsofts redenering niet deugt.
Het zorgwekkende is dat een gerenommeerd marktonderzoeker als IDC zich leent voor het propageren van dergelijke achterhaalde economie van de kouwe grond. Van IDC mag toch meer nuchterheid verwacht worden; de nuchterheid waarmee IDC bijvoorbeeld in maart meldde dat de vertraging van Vista slechts een minimale impact op de pc-verkopen zou hebben. Een vertraging trouwens die echt niet op het conto van de Europese Commissie geschreven kan worden.