Commentaar: Hoog gegrepen
Het Compiere-project is ‘geforkt’, oftewel gesplitst.
Een prominent deel van de contribuanten gaat onder de naam Adempiere verder, met als reden dat Compiere Inc, het bedrijf dat de software ooit heeft geïntroduceerd, niet in voldoende mate rekening houdt met ‘de gemeenschap’ en de echte vernieuwingen waar gebruikers op zitten te wachten tegenhoudt. Dat zou Compiere vooral zo doen omdat het te veel bezig is met zijn commerciële doelstellingen – helemaal nu een durfkapitaalverstrekker zes miljoen dollar in het nog kleine bedrijf heeft gestoken. De afsplitsers, waarvan een deel zelf overigens zijn brood verdient met aanpassingen in opdracht, vrezen ook dat Compiere binnenkort ‘closed source’ wordt.
In de discussierijke wereld van open source wil nog wel eens vergeten worden dat de roadmap van open-sourceproducten vaker in hoge mate wordt bepaald door een autoriteit. En hoe hoger je in de ‘softwarestack’ komt – en ERP mag daarin nog steeds het summum genoemd worden – hoe minder ‘commodity’ de software wordt, hoe complexer de materie, maar ook hoe lastiger om contribuanten één kant op te laten werken. Een ERP-pakket is immers geen besturingssysteem of een database (en daarom zijn er ook nog zoveel verschillende van op de markt). En zelfs databaseleverancier MySQL heeft geen erg brede basis van vrijwillige ontwikkelaars/contribuanten – de meesten staan gewoon op de loonlijst van MySQL.
Het open-sourcemodel dringt door in steeds hogere softwarelagen. SugarCRM bewijst dat het zelfs in CRM kan werken. Maar een breed gedragen echt open source ERP-pakket is misschien toch iets te hoog gegrepen.