Overslaan en naar de inhoud gaan

Commentaar: Tegen de stroom

De inzet van de Ordina Software Factory om voluit de concurrentie aan te gaan met India en Oost-Europa berust op twee redeneringen. De kosten in de concurrerende gebieden zullen de komende jaren fors oplopen en er valt hier nog veel te optimaliseren door het verbeteren van de productiviteit en de efficiency. Dat laatste wil Ordina onder meer bereiken door mensen vooral thuis of daar dichtbij te laten werken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat zou de aantrekkingskracht van het bedrijf als werkgever moeten vergroten en het spaart in elk geval de kosten van een leaseauto uit. Wie genoeg heeft van het verkeersinfarct kan dat als een aantrekkelijke ruil zien.
Voor wat betreft de kostenontwikkeling in de offshorelanden is de inschatting van Ordina wellicht wat aan de optimistische kant. Zeker, die landen worden duurder, maar dat geldt ook voor de kostenontwikkeling hier. De schaarste op de arbeidsmarkt voor softwareontwikkelaars is fors, terwijl de instroom van het aantal studenten informatica nog steeds daalt. Dat jaagt ook hier de loonkosten op. Dat betekent dat een Nederlandse softwarefabriek ‘best of class’ moet presteren om uiteindelijk overeind te kunnen blijven. Als het inderdaad zo is dat de prijs per functiepunt bij Ordina varieert tussen de 400 en 500 euro dan haalt dat bedrijf inderdaad die kwalificatie, omdat een benchmark leert dat bij een gemiddelde systeemomvang waarvan de bouw 1000 functiepunten vraagt de prijs in de praktijk het dubbele per functiepunt bedraagt. Wat hier dus belangrijk is, is de grootte van het systeem waaraan wordt gewerkt. Naarmate die toeneemt wordt de Nederlandse concurrentiepositie slechter. Daarom gaat de uitstroom van werkgelegenheid vanuit Nederland voorlopig ook nog wel door. Bij sommige dienstverleners groeit op dit moment het percentage van hun personeel dat in offshore gebieden werkt met een procent per maand. Het is dapper dat partijen als Ordina en Centric - die met zijn softwarefabriek dezelfde strategie volgt - daar tegenop wil boksen. Het zal een maximum aan inventiviteit en creativiteit vragen om die strategie tot een succes te maken.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in