Overslaan en naar de inhoud gaan

De studievereniging: waardevol tijdens en na de studie

Studieverenigingen informatica zijn talrijk. Het eerst in het oog springende praktische nut is vaak de boekenverkoop met korting. Voor actieve leden en bestuursleden is er echter veel meer uit te halen. Een rondgang langs een aantal van deze clubs.
Cosmas Fonville, derdejaars Economie & Informatica aan de Erasmus Universiteit, is op dit moment voorzitter van studievereniging VRiSBI.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

“Ik hoorde dat de voorzittersfunctie vrijkwam, en omdat ik het derde jaar toch opnieuw deed, dacht ik dat ik daar wel tijd voor had. We organiseren verschillende activiteiten waarbij ‘in contact komen met bedrijven’ en ‘gezelligheid’ op een gedeelde eerste plaats staan.” Hij ervaart dit jaar als buitengewoon leerzaam. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op het vlak van de persoonlijke vaardigheden. “Ik leer bijvoorbeeld van het organiseren dat je echt op tijd moet beginnen. Voorheen was ik nogal van ‘op het laatste moment’. Zo werkt het niet als je bijvoorbeeld een verenigingsblad uit wilt geven.”
De sociale contacten zijn een belangrijke meerwaarde van de vereniging. “Je merkt bijvoorbeeld dat eerstejaars in eerste instantie afkomen op een LAN-party, en dan is iedereen vooral op z’n computer gericht. Maar daarna gaan we samen eten en dan leg je toch makkelijker contact dan in de collegebanken.” Studiereizen en bedrijfsbezoeken zijn daarnaast heel belangrijk, vooral als het om je loopbaan gaat. “De bedrijfsbezoeken zijn heel leerzaam. Je krijgt een kijkje in de keuken en leert een werkgever op een informele manier kennen.”
Rick Leunissen is dit studiejaar voorzitter van Inter-Actief, IT-studievereniging met zo’n 1000 leden, uit de richtingen Informatica, Telematica en Bedrijfsinformatietechnologie. Een vaste kern van zo’n 200-250 leden bezoekt regelmatig activiteiten als het jaarlijkse symposium, borrels, bedrijfsbezoek, feest of onderwijslunch. De studiereis van dit jaar gaat naar Japan. De boekenkorting is ook hier een belangrijke ledentrekker, maar ook de tentamenbank is populair. “Voor ons bestuur is onderwijs een belangrijk aandachtspunt”, zegt Leunissen. “We praten maandelijks met de opleidingsdirecteur, die erg enthousiast is over dit initiatief. De onderwijsfunctionaris legt contact met alle docenten en we verzamelen klachten over het onderwijs.” Ook op informeler gebied draagt de vereniging bij aan de studie, denkt Leunissen. “Je komt binnen de vereniging altijd wel mensen tegen die met dezelfde problemen kampen. Je leert ouderejaars kennen die je kunnen helpen. En er worden discussies gevoerd die verder gaan dan de ‘gewone’ vakken die je volgt.” De contacten met bedrijven – tijdens bedrijfsbezoeken, lezingen of tijdens een studiereis – dragen bij aan het regelen van stages. Na een lezing kun je even makkelijk contact leggen met een vertegenwoordiger van een bedrijf.
Het kost hem een jaar maar Leunissen vindt het dat waard. “Het is leuk om te doen en om bij te kunnen dragen aan een hele gave vereniging. Je leert dingen die je tijdens je studie normaliter niet leert: vergaderen, besluiten nemen, besturen.”
Tom Oostvogels wijdt dit studiejaar aan het besturen van A-Eskwadraat, 1700 leden uit vier bètastudies aan de Universiteit van Utrecht: Natuurkunde, Wiskunde, Informatica en Informatiekunde. Oostvogels is student in die laatste richting. Hij ervaart de gemengde studievereniging als een voordeel: informeel wordt er heel wat kennis uitgewisseld. “Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in een programmeervak, Java, maar de informaticastudenten draaien daar hun hand niet voor om. Aan de andere kant kan ik als informatiekundige weer iets bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van de verenigingssite.” Feesten, spellenavonden, borrels en de gezelligheid van de verenigingskamer staan hoog in het vaandel. Maar ook studiereizen, discussiemiddagen en lunchlezingen zijn belangrijk. Verder organiseert A-Eskwadraat de facultaire introductieweek en is de vereniging actief op de open dagen. “Een ander belangrijk punt zijn de boeken. Wij houden nauw contact met de docenten en zorgen dat ook moeilijk verkrijgbare boeken tijdig beschikbaar zijn.” Oostvogels werd in zijn eerste jaar meteen lid van de eerstejaarscommissie. “De mensen van de vereniging spraken me aan, het is een breed publiek. En het organiseren trekt me wel.”
Delano Gonzalez Möllers is een van de – actieve – alumni van het Rotterdamse VRiSBI. Hij schrijft nog steeds in het verenigingsblad, nu over het leven ná de studie. “Na mijn hbo ben ik begonnen aan een master Economie en Informatica”, vertelt hij. “Voorafgaand aan het masterjaar moest ik een schakeljaar volgen. Je volgt dan afwisselend met eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten in grote groepen college. Het is dan lastig om mensen te leren kennen en dat miste ik ook. IT’ers zijn dan misschien ook nog eens niet de meest sociale studenten. Daarom vond ik het belangrijk lid te worden van de studievereniging. Aan het einde van het schakeljaar ben ik in het verenigingsblad gaan schrijven. Van het een komt het ander, je gaat naar een borrel, en het bleek een heel gezellige club te zijn. Het leek me wel een uitdaging en een goede ervaring, om in het bestuur te gaan.”
Gonzales Möllers stortte zich enthousiast op het organiseren van activiteiten. Met stijgende opkomst, dus niet voor niks. “Borrellezingen bijvoorbeeld, waarin sprekers uit het bedrijfsleven vertellen over hun werk. Of een directeur van een IT-bedrijf die vertelde over het ondernemen. Vaak oud-studenten van ons. Voor mijn gevoel begon het vak dan bij studenten veel meer te leven: ‘Hé, je kunt er ook echt iets mee worden!’ Voor het vinden van een goede afstudeerstage heb ik ook wel profijt gehad van mijn bestuursjaar. Ik heb stage gelopen bij KPMG en daar was het echt wel een pre om een bestuursfunctie of zware commissie op je cv te hebben.” Zijn baan vond hij uiteindelijk op een andere manier: op een carrièrebeurs ontmoette hij zijn huidige werkgever SNS Reaal.
Sophie Verberne was tijdens haar studie actief in A-Eskwadraat. Ze begon met het organiseren van de introductie, vervolgens was ze lid van de reiscommissie en uiteindelijk werd ze penningmeester, met een begroting van een half miljoen. Dat kostte een jaar van haar studie. “Maar daar heeft echt geen enkel bedrijf moeite mee als je gaat solliciteren. Ze zien het alleen maar als nuttig. En dat ervaar ik zelf ook zo. In het bestuur heb ik leren managen en organiseren. Ik zou ook iedere student willen aanraden om zoiets te doen, of het nu bij een studievereniging, studentenvereniging of een sportclub is. Het is nuttig voor je eigen ontwikkeling en voor je latere baan.”
Inmiddels is ze afgestudeerd en werkt ze bij Deloitte als consultant Data Quality en Data Integrity. Een baan waar ze min of meer dankzij haar bestuurswerk tegenaan liep. “Ik was penningmeester in het bestuur, en dat betekent dat je samen met de commissaris Externe Betrekkingen veel bezig bent met het werven van sponsors. Zo leer je dus ook veel bedrijven kennen.”
Dat ze uiteindelijk bij een commercieel bedrijf aan de slag is, wijt Verberne ook voor een groot deel aan haar activiteiten bij de studievereniging. “Voordat ik lid werd, was ik misschien zelf stiekem ook wel een beetje een nerd. Dat ik actief werd in de vereniging maakte het tot een echte studententijd. Het heeft mijn blik enorm verbreed.” Haar netwerk uit de studietijd is nog sterk. “Ik denk dat dat naast sociaal ook wel een zakelijk karakter krijgt in de toekomst. Bij Deloitte zijn we bijvoorbeeld op zoek naar mensen en dan roep ik ook regelmatig dat we dat netwerk moeten gebruiken.”


Universitaire studieverenigingen
▪ Universiteit Utrecht: A-Eskwadraat: www.a-eskwadraat.nl (Natuurkunde, Wiskunde, Informatica, Informatiekunde)
▪ TU Delft: Christiaan Huygens, www.ch.tudelft.nl (Wiskunde en Informatica)
▪ Rijks Universiteit Leiden: Leidsche Flesch: www.deleidscheflesch.nl (Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica)
▪ Rijks Universiteit Groningen: FMF, www.fmf.nl (Wiskunde, Natuurkunde, Informatica en Sterrenkunde)
▪ Universiteit Tilburg: SBIT, www.sbit.nl (Informatiemanagement)
▪ Vrije Universiteit: STORM, www.storm.vu.nl (Wiskunde en Informatica)
▪ Radboud Universiteit Nijmegen: Thalia, www.thalia.nu (Informatica en Informatiekunde)
▪ Universiteit van Amsterdam: VIA, www.via.uvastudent.org (Informatiewetenschappen)
▪ Erasmus Universiteit Rotterdam: VRiSBI, www.vrisbi.nl (Economie & Informatica)
▪ TU Eindhoven: Gewis: www.gewis.nl (Wiskunde en Informatica)
▪ Universiteit Twente: Inter-Actief: www.inter-actief.utwente.nl (Informatica, Bedrijfsinformatietechnologie en Telematica)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in