Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste emotionele robot

De robot is zo geprogrammeerd dat hij een band kan opbouwen met mensen. Ook kan hij een aantal verschillende persoonlijkheden ontwikkelen. Een en ander simuleert de eerste jaren van een kind; de robot kan via sensors en camera’s gedrag van mensen waarnemen en interpreteren om er vervolgens op te reageren. Ook kan het verschillende gezichten onthouden. De emoties vertoont de robot via zijn houding, gebaren en bewegingen, niet verbaal of via gezichtsuitdrukking.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoek, uitgevoerd binnen het kader van het interdisciplinaire Feelix Growing project en gefinancierd door de Europese Unie, en is ook inhoudelijk typisch Europees. Het robotonderzoek in Europa vooral is gericht op de interactie tussen robots en mensen, terwijl robotspecialisten in Japan vooral aan toepassingen werken in productie-omgevingen.

Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van de robot ‘Nao’, ontwikkeld door Aldebaran Robotics, een Franse producent van mensachtige robots.

Het brein van de robot Nao is een neuraal netwerk. Hij kan interacties onthouden die hij met verschillende mensen had. Door zijn omgeving te verkennen, heeft de robot een aantal basisregels geleerd over wat goed en niet goed is voor hem. Met deze informatie beslist de robot autonoom of hij gelukkig, verdrietig of bang is en wanneer hij deze emoties toont.

De onderzoekers verwachten dat robots in de toekomst een rol kunnen spelen als gezelschap voor hulpbehoevende mensen zoals ouderen of patiënten. Een vorm van emotioneel gedrag bij de robot kan deze mens-machine interacties iets natuurlijker doen aanvoelen.

Het vervolgonderzoek zal zich richten op medische toepassingen van de robot. In het nieuwe project, Aliz-E, zal worden geëxperimenteerd met verschillende rollen voor Nao; als ondersteuning voor doktoren, verpleegkundigen en ouders van zieke kinderen en zieke kinderen zelf. Mogelijk kan de robot helpen de kinderen minder angstig te maken voordat zij medische behandelingen moeten ondergaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in