Geen vrouwen in top IT-faculteiten VS: ‘schandalig’
“Dit is schandalig en een verspilling van talent in de huidige concurrerende wereld”, aldus Robert Birgeneau, rector van de Universiteit van Californië.
Birgeneau was de hoofdspreker op een workshop over vrouwen in de technologie, onderdeel van de Emerging Technologies Conference. Volgens hem wordt het aantal vrouwen dat gaat studeren en afstuderen wel steeds meer. Dit is echter niet terug te zien in het aantal academische posities.
Birgeneau citeerde ook de studie ‘Beyond Bias and Barriers: Fulfilling the Potential of Women in Academic Science and Engineering’ waaruit bleek dat op alle toponderzoeksinstellingen slechts 15,4 procent van de ‘full professors’ in sociale wetenschappen en 14,8 procent van de levenswetenschappen vrouw is. Sterker nog, dit zijn ook de enige twee gebieden in de technische wetenschappen waar het percentage uit twee cijfers bestaat. Discriminatie komt ook op alle fronten voor. Hierdoor heeft de VS een grote achterstand op landen als India en China waar wel veel oog is voor de opleiding en kennis van vrouwen.
Een van de redenen voor de achterstand in de technologiecarrière van vrouwen is volgens Karen Vogel, oprichtster van The Women’s Congres, dat vrouwen elkaar niet steunen bij promoties. Volgens Ilene Lang, president van Catalyst, blijkt uit een pas gehouden enquête dat het eerder komt doordat vrouwen barrières tegenkomen. Voorbeelden hiervan zijn het gebrek aan rolmodellen, te weinig leidinggevenden die oog voor vrouwen hebben en slechte toegang tot bedrijfsnetwerken die ze in contact zouden kunnen brengen met de beslissers. Ook krijgen vrouwen geen goede feedback.
De enquête is gehouden onder technische en niet-technische vrouwen. Vrouwen in de IT blijven langer op lagere niveaus hangen dan vrouwen buiten de technologische sector. Vanuit de praktijk spraken vrouwen over discriminatie en slechte carrièremogelijkheden. Claudia Bauser Medeiros, de eerste vrouwelijke professor in Computerwetenschap op de Universiteit van Campinas in Sao Paulo, Brazilië, zei dat ze zover gekomen is omdat ze zichzelf niet als vrouw zag als het om haar baan ging. “Als je jezelf tot een minderheid gaat voelen, dan krijg je er een complex van.” (Wilberd Gijzel)