Overslaan en naar de inhoud gaan

Hbo’ers beter voorbereid op ondernemerschap

Onderhandelen met de bank, de juiste doelgroep benaderen met je product, een goede administratie voeren: hbo-studenten kunnen vakinhoudelijk sterk zijn, maar hier hebben ze meestal geen kaas van gegeten.
Er zijn er dan ook niet veel die de sprong naar een eigen onderneming aandurven, en dat is jammer vindt Geert-Jan Sweers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Hij is verbonden aan het Centrum voor Ondernemerschap van die Hogeschool, en ambassadeur ‘Leren Ondernemen’ van het Ministerie van OC&W. Hij is een van de geestelijke vaders van het hbo-certificaat ondernemerschap dat zes hogescholen hebben gelanceerd. “Het certificaat is een mix van kennis en vaardigheden”, legt hij uit. “Aan het eind worden ze geëxamineerd door een onafhankelijk instituut, waarmee we de kwaliteit waarborgen. Het certificaat zorgt voor een stuk bewustwording over de mogelijkheid van ondernemen bij de studenten. Tegelijkertijd kunnen ze met het certificaat aantonen dat ze naast hun vakdiploma ook een gedegen basis hebben in ondernemerschap. Een op de tien werkenden in Nederland is ondernemer, ik vind dat we als hogeschool een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben ze daarop voor te bereiden. Ook als ze niet meteen starten als ondernemer, voor bedrijven zijn ondernemende medewerkers óók waardevol. Vaak zie je ze dan ook sneller carrière maken.”
Ella Hueting, directeur van de informatica-opleidingen aan de HAN ziet veel van haar studenten op zijn minst snuffelen aan het ondernemerschap. “Ik denk dat misschien wel zo’n dertig procent van onze studenten tijdens de studietijd al een eigen bedrijfje heeft”, zegt ze. “De ICT is een sector waarin dat goed mogelijk is. Het ondernemers-certificaat is waardevol. Ze hebben meestal een prima vakinhoudelijke kennis, maar verkooptechnieken, fiscale wetgeving, omgaan met klanten, boekhouding, dat is natuurlijk heel iets anders.”

Starters
Een van de hbo-studenten die voor zichzelf begon is Harmen de Jong. “Ik heb technische informatica en computertechniek gestudeerd aan de HAN. Of beter gezegd, ik studeer het nog steeds. Doordat het bedrijf goed liep is het er nog niet van gekomen om af te studeren.” Drie jaar geleden startte hij met Young Solutions, dat zich onder meer richt op maatwerk software voor pocket-pc’s. Inmiddels heeft hij vier voltijders en drie deeltijders in dienst. “En ik heb nu vier mensen ingehuurd voor marketing rond ons eigen product, TTSM.com, een online applicatie waarmee je je eigen hardlooptraining, skate- of skitocht kunt tracken. De ontwikkeling hiervan was een investering met vijf nullen, dus de lancering moet ook goed gebeuren. Ik ben net terug van de Cebit.” De Jong denkt dat zijn succes voor een deel wel stoelt op de ondernemerstraining op de hogeschool. “Je kunt in je opleiding vakken of projecten inruilen tegen vakken bij het Centrum voor Ondernemerschap, dat was heel nuttig. Boven alles heb ik veel gehad aan de contacten en faciliteiten die de hogeschool bood. Je bent toch een broekie van 21 en dan is het heel goed om ergens op te kunnen terugvallen.” Meer in de beginfase zijn Job de Groen en Barto Nijenhuis van Sitevideo. Ze maken videoproducties en zorgen voor integratie met de website, een groeimarkt. Hun ‘aanvliegroute’ is iets anders. “Wij volgen de hbo-opleiding Small Business aan InHolland Haarlem”, legt De Groen uit. “Daarnaast doen we de minor Ondernemen bij INHOLLAND Den Haag. Wij zijn denk ik echt ondernemers in hart en nieren. Maar het feit dat je gastcolleges krijgt van mensen uit de praktijk, veel tips en ondersteuning, biedt grote voordelen. De Hogeschool organiseert netwerkborrels, biedt ingangen bij de ING, de Gemeente en andere instanties. Ze hebben mogelijkheden voor goedkope huisvesting, je kunt stage lopen bij je eigen bedrijf. Dat maakt het eigenlijk gigantisch voordelig om juist tijdens je studie al met ondernemen te starten. Het blijft vallen en opstaan natuurlijk, maar van op je bek gaan leer je uiteindelijke toch het meest.”
Deelnemende hogescholen aan het hbo-certificaat zijn InHolland, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hogeschool Zeeland, Agrarische Hogeschool Dronten, Fontys Hogescholen en de Hanzehogeschool Groningen. Meer hierover op www.waagdesprong.nl.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in