Hedgefund voor IT-sterren
Dat kan een korte cursus zijn, maar ook een jarenlang traject waarin mensen zelf diepgaand opgeleid worden. Andere organisaties kweken hun eigen talent door stimulering van personeel om zichzelf verder op te leiden. Dat kan variëren van een IT-graad tot een MBA en zelfs tot een tonnen kostend promotietraject aan een kennisinstelling.
Andere bedrijven kiezen liever voor headhunters. Vaak zien we dat bedrijven zo personeel van elkaar af proberen te troggelen, met alle strubbelingen van dien. Via adreslijsten van professionele mailing-lists worden mensen ongevraagd geïnformeerd over aantrekkelijke banen elders. De lijst van trucks om aan de enorme vraag naar degelijke IT-ers te voldoen is onuitputtelijk. Dit wordt verergerd doordat de animo voor IT-studies al meer dan vijf jaar aan het teruglopen is, een trend in Nederland, maar ook daarbuiten.
Het is een economische wet dat uit schaarste geld te halen valt. Alleen lijkt het erop dat dat bij (toekomstige) IT-ers nog niet gebeurd. De hoge kosten die gepaard gaan met de huidige IT-transfers zijn homeopathisch verdund: de pijn is zodanig verdeeld over allerlei partijen en tijdsintervallen, dat de hoge kosten te versnipperd zijn om er iets slims mee te doen. De vraag naar IT-toppers is hoog en blijft hoog, getuige de vooruitzichten die het statistisch bureau van het ministerie van arbeid van de Verenigde Staten geeft. Zij voorspelt: “Computer software engineers are projected to be one of the fastest-growing occupations from 2004 to 2014.” Dat klinkt alvast als groei, maar hoe snel is snel? “Employment of computer software engineers is expected to increase much faster than the average for all occupations”, wat een toename van 27 procent of meer betekent.
Gooit IT-outsourcing dan geen roet in het eten? “Jobs in software engineering are less prone to being sent abroad compared with jobs in other computer specialties, because the occupation requires innovation and intense research and development.” Nee dus. Hier zit een niche voor investeerders. Er is ontegenzeglijk veel waarde, maar die waarde wordt niet getracked of getraced.
Dat zou je via een hedgefund kunnen doen. Voor de financieel ongeletterden: da’s een slechts licht gereguleerd fonds waar private partijen in investeren, waarbij sprake is van onconventionele investeringsstrategieën. Voorbeeldje. Een kleine hedgefund portefeuille in Portugal bevat drie fondsen voor stervoetballers; één van die sterren was Ronaldo. Hun 35% aandeel in zijn transferrecht leverde 6,1 miljoen dollar op bij een investering van 640.000 dollar. Een knaller van een resultaat. Die transferrechten zijn daarmee verkocht aan Manchester United. Je kunt het ook mis hebben, toch heeft het voetbalfonds gemiddeld 15 procent rendement per jaar genoten, een resultaat om trots op te zijn.
Nu is voetbal groot, en kun je je voorstellen dat je aan transferrechten in die wereld geld kunt verdienen. Iets minder voor de hand liggend, maar vast ook lucratief, is de handel in uranium. Afgelopen twee jaar zijn de prijzen van uranium verdrievoudigd. Daar moet dus geld aan te verdienen zijn. Uiteraard is die handel sterk gereguleerd, dus is creativiteit vereist. Door een uitgekookte constructie kun je binnenkort speculeren op die prijs.
Omdat de returns erg aantrekkelijk kunnen zijn voor de hele rijken onder ons, heeft de sterk groeiende Europese hedgefund markt (met een omvang die momenteel 325 miljard dollar is) de aandacht van EU-regulatoren getrokken. Omdat er hoge risico’s in het spel zijn, maar de inkomsten tegelijk ook hoog kunnen zijn, moet iedereen mee kunnen doen. De minimale investering waar men nu aan denkt is 50K. Dat zou voor een hedgefund voor IT-sterren geen enkel probleem moeten zijn omdat je zo voor meer dan 50K opleidt. Een promotietraject kost zomaar 200K exclusief gederfde inkomsten wegens niet declareerbare tijd.
Dus als je slim bent, en minimaal 50K te investeren hebt, zou je geld kunnen vissen uit de kweek- en transfervijver van IT-sterren, net zoals met voetbalsterren. Dan kun je geld maken door een percentage op de transferrechten te innen als jouw IT-er een transfer maakt. Je verkoopt die rechten als tegenprestatie voor een investering in de (verdere) opleiding van de IT-er. De kosten die normaal gemoeid zijn met zelf opleiden, op laten leiden, wegkopen, rechtzaken over concurrentie- en relatie-bedingen, et cetera kun je dan concentreren in het hedgefund waarin de investeringen plus rendement worden ondergebracht, en uitgekeerd.
Uiteindelijk is dan iedereen blij. De talentvolle IT-er die voor relevant onderwijs een investeerder kan aanspreken, en daarmee carrière kan maken. De investeerder die er alles aangelegen is om potentiële IT-toppers te spotten, en in dat talent te investeren met uitzicht op hoge rendementen. Bedrijven op zoek naar per direct inzetbaar IT-kapitaal kunnen mensen aantrekken en daarmee transferrechten overkopen, wat ook weer een potentieel renderende investering is, mits ze er zorgvuldig mee omgaan.
Daarmee wordt het geld dat met investeringen in IT-ers gemoeid is traceerbaar en transparant. Spelers met goede kijk op IT-talent kunnen eventueel gezamenlijk een portefeuille van hedgefunds in IT-talent starten om zo ook rendement te krijgen op het geld dat ze toch al uitgeven met hun kweek en transfer.
Prof. dr. Chris Verhoef is hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij schrijft maandelijks een column in Automatisering Gids.