IGZ stelt ultimatum uitwisseling dossiers
Binnen een instelling is de informatie over een patiënt vaak versnipperd opgeslagen in verschillende systemen die niet met elkaar kunnen communiceren, concludeert de IGZ. Bovendien kunnen instellingen meestal niet in elkaars gegevens kijken. Vooral de informatie-uitwisseling tussen eerste lijn, ziekenhuizen en verpleeghuizen en GGZ verloopt vaak slecht. Dit geldt ook voor de informatie-uitwisseling bij patiënten die na een opname in een ziekenhuis of GGZ-instelling naar huis gaan voor nazorg of palliatieve zorg. Zorgverleners communiceren doorgaans via mailtjes, brieven en faxen over patiënten en door het overtypen kunnen fouten ontstaan.
Ernstige risico’s niet automatisch opgelost met ICT
Dit levert ernstige risico's op voor de patiënt, die volgens de IGZ niet automatisch kunnen worden opgelost met een goed ICT-systeem. Wel vindt de inspectie dat er één elektronisch dossier per patiënt zou moeten zijn waar iedereen in werkt. Dit maakt de kans op fouten een stuk kleiner. Maar eerst moeten er duidelijke afspraken komen over welke informatie relevant is. Om de informatie vervolgens te kunnen delen via ICT-systemen, moeten er daarnaast afspraken komen over het opslaan en delen van de informatie. De inspectie roept het zorgveld op om zo snel mogelijk zorgbrede normen en standaarden te ontwikkelen.
Voor 2013 moeten problemen opgelost zijn
Om dit tijdig te realiseren, adviseert de inspectie de minister van VWS hiervoor een commissie of task force in te stellen met gezag en draagvlak in het veld. Als de uitwisseling van patiëntengegevens voor 2013 niet is verbeterd, komt de IGZ zelf met een systeem. De inspectie pleit daarnaast voor een grotere rol van de patiënt bij de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners. Daarbij zou iedere patiënt zonder belemmeringen zijn of haar patiëntendossier online moeten kunnen inzien.
In april van dit jaar wees de Eerste Kamer het landelijk Elektronisch Patiëntendossier af, omdat de Kamer de risico's van schending van de privacy te groot vond.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee