Overslaan en naar de inhoud gaan

Liefdewerk

Ik vind dat je te weinig leest hoeveel genot je kunt hebben van computers. Ik bedoel: veel computerberichten in kranten en tijdschriften zijn gericht op economische nieuwtjes (het gaat goed, of juist niet), of op technologische ontwikkelingen (besprekingen van nieuwe software of hardware). Dat is vanuit het standpunt van die kranten en tijdschriften goed te begrijpen, maar laat er iemand nog weleens weten wat een ongelooflijk genot het is dat wij over computers kunnen beschikken?
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock


Zoals gezegd: ik vind dat je daar te weinig over leest. Daarom even deze liefdesverklaring tussendoor.
Ik houd echt van computers. Ik kan ze mooi vinden, maar vooral kan ik genieten van hun onvoorstelbare werkkracht en logica. Computers zijn enorm rechtlijnig – ze kunnen iets wel of niet – en dat vind ik heel prettig. Ik leg me neer bij wat ze nog niet kunnen, en probeer maximaal baat te hebben bij wat ze wél kunnen.
Het kan toeval zijn, maar de afgelopen jaren heb ik vooral vrouwen ontmoet die hier heel anders tegenaan kijken. Zij konden zich niet neerleggen bij de beperkingen van pc’s, maar ergerden zich hier wild aan. Kennelijk gingen zij uit van een idee van wat een pc zou moeten kunnen. Overigens moest ik ze steeds gelijk geven. Ja, ook die toepassing was handig geweest, maar zo werkt dat nu eenmaal niet, dus daarom doe ik het altijd zó.
Mijn liefde voor computers leidt er zelden toe dat ik complete handleidingen ga zitten lezen, maar soms is dat wel degelijk het geval. De afgelopen maanden heb ik mij verdiept in de ongelooflijke gemakken van het scannen, ocr’en en opslaan in pdf’s. Als zoiets me eenmaal in zijn greep heeft, wil ik daar het liefst zoveel mogelijk over weten.
In de praktijk blijkt dat nog niet zo eenvoudig. Ik ben naar een computerwinkel gegaan en heb een boekje gekocht over het maken en bewerken van pdf’s, maar dat bleek toch vooral een vermomde reclamefolder te zijn voor een peperduur softwarepakket van Adobe. Maar dan nog, puur voor mijn genoegen heb ik dat boekje ’s avonds in bed liggen lezen, tot verbazing van mijn vrouw, die de voorkeur geeft aan romans.
Vervolgens heb ik enkele nieuwe softwarepakketten gekocht en ook daar heb ik de handleidingen van geprint, want lang niet bij alle pakketten zit nog een gedrukte handleiding. Ook die ben ik nu aan het lezen, maar daarbij valt telkens op hoe onwaarschijnlijk slecht en onduidelijk softwarehandleidingen zijn. Ik heb het niet over vertaalfouten, maar over slechte, onduidelijke en incomplete informatie.
Is dat vervelend? Ja, ik kan me daar kwaad over maken, zeker als het pakket duur is en je beter zou mogen verwachten. Aan de andere kant: pielen hoort bij de computer als een keu bij het biljarten. Je loopt gewoon de voornaamste opties en instellingen langs, je probeert nu eens dit en dan eens dat, en je kijkt wat dit oplevert. Dat is niet ideaal, maar het hoort een beetje bij het garage-hobby-imago dat de computer nog altijd aankleeft.
En ik moet zeggen: ook dat gepiel doe ik met veel liefde.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in