Milieucertificering is onderscheidend
Karoline Muijs, de ‘operational auditor’ van Kender Thijssen, is verantwoordelijk voor alles wat met interne audits te maken heeft, of het nu de financiële verslaglegging is, het voldoen aan arbo-regels of milieucertificering. In het voorjaar van 2006 begon ze met de voorbereidingen voor de 14001-certificering. “Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat het inhoudt. Omdat we er zelf nog geen ervaring mee hadden hebben we adviesbureau KMO gevraagd het traject voor ons uit te voeren, waarbij ik de coördinatie deed. We zijn begonnen met inventariseren en het bestaande te spiegelen aan de eisen voor de ISO certificering.” Voor een deel hangt de milieu-certificering samen met voldoen aan de wet- en regelgeving zoals de WEEE, de Europese regelgeving voor afval van elektrische en elektronische apparatuur, en de RoHS: de Europese wetgeving op het gebied van gebruik van schadelijke stoffen. “Als je daaraan voldoet heb je het over een minimum-niveau”, zegt Muit. ISO 14001 gaat veel verder: Het betekent het streven naar permanente verbetering op ieder gebied.
Externe audit
Arjan Veldkamp van TNO Certification is de externe auditor van Kender Thijssen: hij controleert als onafhankelijk deskundige of de genomen maatregelen voldoen aan de eisen van ISO 14001. “Ik ben dus niet als adviseur hiermee bezig geweest: dan krijg je de rare situatie dat je je eigen advies moet beoordelen. Mijn rol is puur het toetsen aan de norm van ISO 14001? Heb je alle processen in kaart gebracht? Is alles goed doorgenomen: je afvalstromen, de inkoop van goederen, vervoer? Enerzijds kijken we naar de documentatie, de structuur van de aanpak. We kijken welke vergunningen nodig zijn en of dat allemaal in orde is. Anderzijds doen we interviews op ieder niveau, van management tot werkvloer. Dat je dat systeem goed op orde hebt, is echter maar één ding. Heel belangrijk is ook of het gedragen wordt door alle medewerkers. De medewerkers moeten weten wat de doelstelling is en wat hun rol daarin is.”
Milieuzorgteam
De reacties in de organisatie waren uiteenlopend, van ‘fantastisch’ tot ‘wat een moeilijk gedoe. “We hebben 200 mensen in dienst en die gingen echt niet collectief uit hun dak”, zegt Muit. “Maar het merendeel is zeker enthousiast. Om te zorgen dat we niet zoiets krijgen als: ‘milieu dat is Karoline’, hebben we een milieuzorgteam in het leven geroepen”, zegt Muijs. “ In ieder team zit een milieu-coördinator die voor die afdeling de zaken regelt. Bovendien heeft iedere doelstelling een ‘eigenaar’. “Zo krijg je van de verantwoordelijke voor brandstofverbruik een mailtje als je met je lase-auto boven het gemiddelde verbruik per kilometer komt. Puur bewustwording hoor”, lacht Muit.” Concreet betekent de ISO-certificering wel enige verandering op de werkvloer. “In de inkoop van spullen moeten er bijvoorbeeld chekcs gedaan worden”, zegt Muijs. “In de afvalverwerking moeten bepaalde dingen echt op een bepaalde manier gebeuren.” Grote verrassingen zijn ze niet tegengekomen in de aanloop van naar de certificering. Alhoewel... “je bent natuurlijk vooral op je eigen primaire proces gericht”, zegt Muijs. “Maar ook in de keuken bleek van alles te moeten gebeuren. Zo hebben we op de valreep nog heel wat met ons frituurvet te stellen gehad!”
Veldkamp merkt dat de belangstelling voor deze certificering toeneemt. “De industrie liep er natuurlijk mee voorop: rokende schoorstenen spreken wat dat betreft tot de verbeelding. Maar in de zakelijke dienstverlening is het zeker in opkomst.” Voor fabrikanten van IT-apparatuur was milieu-certificering al eerder een issue, maar het verbreed zich dus naar de sectoren waar het minder om ‘hardware’ gaat. Certificering wordt steeds meer noodzaak, zegt Muit. “Een trend van de laatste jaren is dat de maatschappij vraagt - en onze klanten ook - dat we aantonen dat we onze processen op een steeds hoger niveau brengen. Een aantal jaren geleden hebben we daarom ook een interne auditor aangesteld. Deze milieu-certificering gaf ons weer een nieuwe impuls op dat vlak.”
Nieuw pand
In 2001 betrok Kender Thijssen een pand dat alle nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing had: een warmtewissel-installatie bijvoorbeeld en sensoren die het licht en de klimaatinstallatie aansturen. Het streven naar duurzaamheid van Kender Thijssen heeft een aantal redenen zegt Muit: “Als onderneming – in de basis gewoon een groep mensen – willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen, dus de milieubelasting zoveel mogelijk beperken. Op de tweede plaats heb je te maken met strenger wordende wet-en regelgeving. Maar ook commercieel is het belangrijk: producten en technologiën lijken steeds meer op elkaar, en hiermee kunnen we ons positief onderscheiden. Klanten besteden steeds meer aan ons uit en willen dan ook kunnen aantonen dat ze nog steeds ‘compliant’ zijn. Of dat nou om veiligheid gaat of om milieu. En uiteindelijk leidt het tot meer efficiency en kostenbesparing. Maar dat is niet het eerste doel.”