OOXML is nu een officiële ISO-standaard
De diverse nationale standaardenorganisaties – waaronder het Nederlandse NEN – namen eind februari deel aan de Ballot Resolution Meeting van de ISO, alwaar ze de vele wijzigingen in OOXML besproken die naar aanleiding van hun eerdere commentaren door Microsoft en ECMA (die OOXML formeel als standaard heeft voorgedragen) zijn aangebracht. Daarna hadden ze vier weken de tijd om hun definitieve standpunt te bepalen. De NEN (die alleen bij unanimiteit een positie inneemt) bleef bij zijn oorspronkelijke onthouding.
Van de belangrijkste landenorganisaties (‘P-leden’) die wel een standpunt innamen (32), bleken er voldoende (24) te zijn om het procedurele minimum van twee derde van die landen te halen. Van het totale aantal stemmers van 71 stemden er tien tegen – beneden de maximumgrens van 25 procent. De belangrijkste wijzigingen kwamen van Groot-Brittannië, Denemarken, Tsjechië, Ierland en Korea, die hun ‘nee’ in ‘ja’ veranderden. Frankrijk wijzigde zijn oorspronkelijke ‘nee’ in een onthouding.
Voor Microsoft is acceptatie van OOXML als open documentstandaard erg belangrijk als argument bij het afsluiten van overheidscontracten. Steeds meer overheden – ook de Nederlandse – kiezen voor ODF als standaard voor de opslag van documenten. Het ISO-stempel verandert in principe niets aan de Nederlandse standaardvoorkeur voor ODF, zoals die in het ‘plan-Heemskerk’ is vervat.
Zoals er voorafgaand aan de eerste stemronde begin september diverse verhalen opdoken over onregelmatigheden en procedurele problemen, was dat ook nu weer het geval. Curieus voorbeeld in de sterk gepolariseerde discussie is deze keer de Noorse standaardenorganisatie, waarvan naar verluidt 19 van de 24 leden tegenstemden, maar die uiteindelijk bij de ISO toch ‘voor’ stemde, omdat de vaste medewerkers van de Noorse NEN-tegenhanger daar argumenten voor zagen. De voorzitter heeft nu bij ISO protest aangetekend tegen de beslissing van zijn eigen organisatie, in afwachting van Noors (ministerieel) onderzoek.
Over het algemeen lijken bij de landelijke stemmingen de pragmatische overwegingen het te winnen van de talrijke technische bezwaren (die tijdens de BRM maar zeer ten dele bleken te kunnen worden opgelost).
Microsoft beroept zich in zijn persbericht over de kwestie op de ‘overweldigende steun’ voor de ratificatie van OOXML als ISO-standaard, omdat 86 procent van de landenorganisaties voor heeft gestemd. Michiel Leenaars van NLnet en OpenDoc Society is een geheel andere mening toegedaan: “Dit moet een van de slechtste resultaten ooit zijn voor een door ISO/JTC1 aangenomen standaard.”
/f.blankena@sdu.nl