Risicokapitaal blijft vloeien
Flabber zal bij het aantrekken van advertenties samenwerken met Small Media Group, een andere participatie van Boost Digital, die zich bezighoudt met ‘nano publishing’ of ‘weblog publishing’. Het risicokapitaal is voor beide bedrijven bedoeld om ze door de fasen van incubatie en acceleratie heen te slepen.
Apple-dealer iCentre, dat het hoofdkantoor heeft in Uitgeest, heeft risicodragend kapitaal ontvangen van de Haagse financier Antea Participaties. iCentre is de grootste Apple-dealer van Nederland met vijf winkels in onder meer Uitgeest en Amsterdam. De onderneming heeft een omzet van ruim 30 miljoen euro en negentig personeelsleden. Het kapitaal is verstrekt om de omzet in vijf jaar te verdubbelen.
Soltria Europe uit Rotterdam heeft risicokapitaal ontvangen van investeringsmaatschappij Detron. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met e-commerce-producten zoals een websuite, CMS en catalogus. Soltria probeert een complete suite van high-end webbased oplossingen te leveren voor zowel het MKB als grote ondernemingen in Nederland. Daarnaast verstrekt het bedrijf ook adviezen rond e-commerce. Soltria wil via de financiering kunnen blijven aansluiten op de veranderende behoeften in de markt. Detron heeft een meerderheidsbelang genomen in Soltria, dat in 1999 werd opgericht. Het bedrijf heeft klanten als Boober, Expedition Music, Jipla en TNS Nipo.
Mapper Lithography uit Delft heeft 3,5 miljoen euro subsidie ontvangen van een nieuw programma van de Europese Unie genaamd Maskless Lithography for IC manufacturing (MAGIC). Mapper, dat in 2001 werd opgericht, ontwikkelt een ‘direct write’-systeem dat parallelle elektronbundels aanwendt voor het schrijven van patronen op een wafer. Daarmee wordt gebroken met de ‘oude’ methode van lithografie waarbij maskers worden gebruikt. Mapper kan het aantal personeelsleden uitbreiden van 120 tot 180.
Veronica Holding is toegetreden tot het investerings- en stimuleringsfonds Dutch Creative Industry Fund. Veronica heeft 200.000 euro bijgedragen aan dit fonds dat in 2005 werd opgericht door De Telegraaf, IDG Nederland en Ilse Media om te investeren in mediabedrijven die zich op de consumentenmarkt richten. In totaal zou in DCIF 7 ton zijn ingelegd. Volgens Guido van Nispen, directeur van Veronica Holding, past deelname aan het DCIF bij de wens van Veronica om jong talent te stimuleren. Opvallend aan DCIF is dat het, zeker bij de oprichting, een relatief kleine fondsomvang had, en tot dusver nog in slechts twee bedrijven geïnvesteerd heeft, Wakoopa en Bliin. Bij nieuwe participaties zou het moeten gaan om investeringen tussen de 20.000 en 40.000 euro, opnieuw ongebruikelijk lage bedragen.
Sleep Solutions uit Pasadena, Maryland, heeft een bedrag van 20,5 miljoen dollar opgehaald in een vierde financieringsronde. Sleep Solutions ontwikkelt medische en diagnostische apparatuur voor het identificeren van apnea, een ademhalingsstoornis tijdens de slaap, en andere slaapstoornissen. De ronde werd geleid door TPG Biotechnology II Fund uit San Francisco, terwijl ook bestaande investeerders als MedVenture Associates, Lava Ventures en Emergent Medical Ventures meededen. Sleep Solutions werd in 2002 opgericht en de nieuwe injectie brengt het totaal in de onderneming geïnvesteerde hoeveelheid kapitaal op 54,5 miljoen dollar. Het geld is bedoeld voor de versterking van verkoop en marketing. nano-elektronica
Nano-elektronica: Expertiseclub krijgt privaat geld
Financieringsmaatschappij Capital C-Ventures, een van de aandeelhouders van Mapper Lithography is onlangs toegetreden tot Point One, een ‘strategisch innovatieprogramma’ waarin bedrijven, financiers, onderzoeksinstituten en het ministerie van EZ samenwerken om de Nederlandse activiteiten op het gebied van nano-elektronica en embedded systems te versterken. Point One staat voor Pole of Innovative Technology on Nanoelectronics and Embedded Systems. Het begrip ‘pole’ wordt gebruikt om een concentratie van expertise mee aan te duiden. Doel van de organisatie is om deze activiteiten op het niveau van Silicon Valley te brengen, anders gezegd “from good to great”. Nederland neemt al een unieke positie in op het gebied van complexe elektronica, vooral op terreinen als lithografie en embedded systems. De deelnemers aan Point One hebben een strategische research-agenda ontwikkeld als kader voor de roadmap van het initiatief. Daarin worden prioriteiten gesteld voor de ontwikkeling en marketing van nieuwe producten. Capital C-Ventures is de eerste investeringsmaatschappij die toetreedt tot Point One, dat verder enkele tientallen Nederlandse bedrijven uit de elektronica tot zijn leden rekent.